fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Yara støtter verdensarv i Telemark med fem millioner kroner

Etter 27 år vender Yara tilbake til Rjukan og Notodden. Selskapet sponser Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) med en million kroner i året i fem år.

I 2015 ble industrisamfunnene på Rjukan og Notodden skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Det var her Norsk Hydroelektrisk Kvælstofaktieselskab, som i dag er Yara, ble etablert i 1905. Det ble starten på Norges største industrieventyr: produksjon av mineralgjødsel.

I 1983 ble Norsk Industriarbeidermuseum opprettet for å bevare og formidle arbeider- og industrihistorie i Rjukanområdet. NIA-direktør Runar Lia er takknemlig for støtten fra selskapet som hadde sin opprinnelse her.

–Det er flott å ha Yara tilbake på Rjukan og Notodden. Yara blir en viktig støttespiller og samarbeidspartner i å formidle industrihistorien, sier Lia, og får tilslutning fra fylkesordfører Sven Tore Løksild.

– Verdensarvstatusen har ført til et positivt takskifte i Telemark. Vi har rykket opp en divisjon. Det faktum at Yara nå velger å inngå en femårsavtale med NIA for å bidra til å formidle verdensarvhistorien understreker nettopp dette, sier leder av verdensarvrådet, fylkesordfører Sven Tore Løkslid.

For å markere årstallet 1905 vil den årlige summen fra Yara være 1 001 905 kroner. Hovedtillitsvalgt i Yara, Geir O. Sundbø er glad for samarbeidet med NIA.

– Det er viktig å huske hvor vi kommer fra. Her jobbet og levde de som satte visjonene til grunnleggerne Eyde, Birkeland og Wallenberg ut i livet. De forvandlet kunnskap og naturkrefter til verdier, arbeidsplasser og lokalsamfunn. Vi kan være stolte av historien, som Norsk Industriarbeidermuseum formilder på utmerket vis, sier Sundbø.

Samarbeidet åpner for ny historiefortelling. Ikke bare fortiden skal vises fram. Yara er i dag Norges mest internasjonale selskap og leverer nok gjødsel til å dyrke mat til 300 millioner mennesker verden over. Nå blir det mulig å trekke Yaras industrihistorie inn i fremtiden.

– Mineralgjødsel har vært helt avgjørende for å takle befolkningsveksten og har reddet flere milliarder menneskeliv. I dag må verden fortsatt øke matproduksjonen betydelig, samtidig som landbruket står for 25 prosent av verdens klimagassutslipp. Gjennom riktige gjødselløsninger mener vi det er mulig å både produsere nok mat og redusere utslippene, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara.

Graver frem krigshistorie

Det nye museet i Tungtvannskjelleren inngår i samarbeidet. Utgravinger i 2017 avslørte at Tungtvannskjelleren var nesten intakt, selv 75 år etter at den norske motstandsbevegelsen sprengte produksjonsanlegget fordi Hitler ønsket tungtvannet til produksjon av atomvåpen. Nå bygger NIA et nytt museum i og rundt kjelleren. Det skal stå klart i 2020.

– Interessen for industri- og krigshistorien på Rjukan er stor, og vi har tro på at den blir enda større gjennom samarbeidet med Yara, sier Lia.

 

Om Yara

I samarbeid med kunder og partnere dyrker Yara kunnskap for å brødfø verdens befolkning og ta vare på kloden, for å oppfylle vår visjon om et samfunn bygget på samarbeid, en verden uten sult og respekt for kloden vår. Våre løsninger for plantenæring og presisjonslandbruk øker bøndenes avlinger og produktkvalitet, med redusert miljøavtrykk. Våre miljøløsninger og industriløsninger forbedrer luftkvalitet, reduserer utslipp og er viktige ingredienser i utviklingen av en rekke andre produkter. Vi har en åpen bedriftskultur som vektlegger mangfold og inkludering, og vi fremmer sikkerhet og integritet hos våre ansatte, leverandører, forretningspartnere og samfunnet for øvrig.

Yara ble grunnlagt i 1905 for å løse den økende sulten i Europa, og er i dag tilstede over hele verden med mer enn 16.000 ansatte og operasjon i over 60 land. I 2017 hadde Yara en omsetning på 93,8 milliarder kroner.

www.yara.com

Om Norsk industriarbeidermuseum (NIA)

Stiftelsen NIA ble opprettet i 1983. NIA består av Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, Tinn Museum, Heddal Bygdetun, Rjukanbanen, Telemarksgalleriet og Lysbuen Industrimuseum. Museene formidler jordbruks-, industri-, krigs- og kunsthistorie til sine nær 100 000 besøkende hvert år. I 2015 ble industrireisingen i Rjukan og Notodden skrevet inn på UNESCO’s verdensarvliste. Norsk Industriarbeidermuseum ble i juni 2017 autorisert som verdensarvsenter for Rjukan-Notodden industriarv. Dette innebærer at NIA har formidlingsansvaret for verdensarven i Telemark.

 

Kontaktperson NIA:
Runar Lia, direktør NIA
+47 932 49 766
r.lia@nia.no

Kontaktperson YARA:
Kristin Nordal, informasjonsdirektør, Yara
+47 900 15 550
kristin.nordal@yara.com

Du vil og like