fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Vinterferien på Vemork

Norsk Industriarbeidermuseum NIA ønsker velkommen til innholdsrike uker på Vemork i vinterferien.

Allerede lørdag 16. februar kommer fysiker Sunniva Rose for å holde foredraget «Hva er egentlig greia med tungtvann?»  Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk og har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag om realfag og forskning, og satt også i Ludvigsenutvalget som vurderte hva barn skulle lære i fremtidens skole.  Foredraget på Vemork vil dreie seg om tungtvannet, – hva det er, årsaken til at tyskerne var så opptatt av det, og hva tungtvann brukes til i verden i dag.

Sunniva Rose er kjent for sitt engasjement for formidling av vitenskap og realfag.  Dette blir en enestående mulighet for små og store til å tilegne seg kunnskap fra en våre fremste eksperter på området, sier Halvor Sælebakke, avdelingsleder for verdensarvsenteret.

Utgravningen av Tungtvannskjelleren på Vemork er nå over, og i vinterferien vil vi daglig invitere til omvisninger i kjelleren hvor en av krigshistoriens mest berømte aksjoner fant sted i februar 1943.  Omvisningene vil være kl. 12.00 og 14.00.

27. februar inviterer NIA i samarbeid med Rjukan fjellstue til hyggelig samvær, historier om sabotasjeaksjonen og sabotørene og reinsdyrgryte på Rjukan fjellstue kl. 18.00. Ca kl. 20.00 spenner vi på oss skiene, tar på vinterkamuflasjen og følger i sabotørenes fotspor til Tungtvannskjelleren på Vemork hvor vi regner med å være ca 00.30 natt til 28. februar, – på nøyaktig samme tidspunkt som sabotørene kom dit 76 år tidligere.

Dette vil bli en særegen og fantastisk opplevelse for de 20 personene som får være med på turen, sier Sælebakke

Det vil være mulig å kun delta på middagen på Rjukan fjellstue.

Hver dag i vinterferien inviterer vi barn og unge til lærerike aktiviteter med hydrogenfabrikken på Vemork som bakteppe og hvor barna selv skal spore opp biter av denne viktige historien på Vemork.

Du vil og like