fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

vemork-14
Vemork-005
vemork-fra-lufta_2

Velkommen til Vemork

Vemork ligger som et eventyrslott på kanten av stupet. Hvordan var det mulig å bygge verdens største kraftverk her? I dag rommer bygget verdensarvsenter og Norsk Industriarbeidermuseum med fem store utstillinger i tillegg til den spektakulære maskinhallen. Våre kunnskapsrike guider forteller historiene bak Rjukan-Notodden Industriarv og tungtvannsaksjonene under 2. verdenskrig.

I sommer kan du få omvisning i den berømte tungtvannskjelleren som nå er gravet fram. Her bygges et nytt sikrings-/museumsbygg over ruinen. Billetter og mer info her.

Med industrieventyret kan barna følge i Sam og Sara sine fotspor. På en spennende måte kan de lære hvorfor industrien var viktig og hvordan alt ble til.

Les mer

Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, som da den stod ferdig i 1911 var verdens største kraftstasjon. Vemork huser nå NIA og verdensarvsenteret. Her kan man få historien til det fantastiske industrieventyret som utspant seg fra tidlig på 1900-tallet og den dramatiske krigshistorien fra Rjukan under andre verdenskrig.

Historien om industrialiseringen fortelles i den unike faste utstillingen «Industristedet Rjukan». Denne gir deg en innføring i historien som ligger til grunn for at Rjukan nå er på UNESCOs verdensarvliste.

Vemork var åstedet for en av de mest omtalte sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig, Operasjon Gunnerside, der norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. Det er her filmene og serien «Kampen om Tungtvannet» stammer fra. “Helter i Telemark”, er en spennende utstilling med lokalt preg. Her dramatiseres de fire berømte sabotasjeaksjonene mot lokal tungtvannsproduksjon, men det legges også stor vekt på alle de andre lokale heltene og aksjonene under krigsårene på Rjukan.

Vemork er tildelt Olavsrosa. Olavsrosa tildeles av  Norsk Kulturarv til opplevelser av særlig høy standard, både når det gjelder kulturhistorie og formidling.
I fagrådets anbefaling til styret Norsk Kulturarv står det: «Fagrådet i Norsk Kulturarv rår til at kvalitetsmerket Olavsrosa blir gitt til Vemork gamle kraftstasjon. Vemork gamle kraftstasjon får kvalitetsmerket Olavsrosa for ivaretaking og formidling av eit svært viktig monument i norsk industrihistorie og nasjonsbygging.»

2. januar – 18. juni: 12.00-16:00
19. juni – 15. august: 12:00-19:00
16. august – 31. desember: 12:00-16:00

Museet holder stengt i romjulen 24. desember 2021 – 2. januar 2022. 

Stengt: 17. mai, 24, 25, 26, og 31. desember, 1. januar

Voksen kr 100,-
Honnør kr 90,-
Student kr 90,-
Barn (6-18 år) kr 60,-
Barn (under 6 år) i følge med voksen kr 0,-

Skoleklasser kr. 50 pr elev (orientering). Egne priser for spesialtilpasset pedagogiske opplegg+

Norsk Industriarbeider museum
Vemork
3660 Rjukan

Telefon/Resepsjon: 35 09 90 00

E-mail: post@nia.no

Hva skjer?


Faste Formidlingstilbud


Lekerom

På Vemork har vi et flott lekerom der barna kan kose seg med aktiviteter. Ta en pause i besøket og tegn, les eller…

Praktisk informasjon

Parkering

Besøkende skal benytte seg av parkeringen 700m fra til museet. De få parkeringsplassene ved museet er tilegnet de ansatte og bedriften generelt. Beregn ca 10-15min gange fra parkeringsplassen.

Ved fremlegg av handicap bevis kan en benytte seg av en av Vemorks handicap parkeringsplasser. Ved andre helsemessige årsaker kan en kontakte museet for egen avtale.

Minibuss tur/retur parkeringen

I høysesongen (20.6. – 23.8.) går det fast shuttlebuss fra parkeringen til museet i museets åpningstider.

Pris for shuttelbuss:
Voksne 30,-
Barn 15,-

Turbusser kan ikke kjøre over hengebroen og opp de siste 700 m til museet. Vi kan tilby minibuss tur/retur ved bestilling.

– inntil 50 pers. kr 1355,-
– inntil 100 pers. kr 1855,-
– inntil 150 pers. kr 2425,-

Brukertilpasning

Vi har handicap parkering og inngangsrampe ved museet. Inne i museet er det også heis i alle etasjer.

Vi jobber hele tiden for å tilpasse til alle brukergrupper, store og små. Så om dere har tanker om forbedringer tar vi de gjerne imot.

Svaksynte kan ha nytte av en ledsager.

Tekstene i utstillingene er skrevet på Norsk og Engelsk.

Café Vemork

I 2. etg. finner du Café Vemork med enkel servering av varme og kalde retter. Her kan du nyte en god lunch eller kaffe og kake med spektakulær utsikt.

For lunchbestilling til grupper, ta kontakt på telefon, 35 09 90 00.

 

Åpningstider:

19.06.-15.08.  kl. 12.00 – 18.00
16.08.-01.10.  kl. 12.00 – 16.00

Butikk

I resepsjonen på Vemork har vi en museumsbutikk.
Her kan en få kjøpt både filmer, bøker og andre gjenstander som har en tilknytning til stedet og historien.  Hva med noen fine turkopper som årets firmagave?

Overnatting i Rjukan

Vemork har mye å by på, men vi har ikke overnatting foreløpig.
Vi i NIA vil likevel at dere blir noen dager for å oppleve det Telemark har å by på. Vi legger derfor med en link til noen av områdets overnattingsmuligheter. Her kan dere velge etter behov.

Ha et hyggelig opphold i Tinn.

Konsert med Det Norske Solistkor i maskinhallen 2009.
Konsert med Det Norske Solistkor i maskinhallen 2009. Foto: NIA

Nyheter


Selskap

Ønsker din kjære å få et historisk minne for livet? Da kan konfirmasjon på museet være midt i blinken.