fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Velkommen til Vemork i vinterferien

I vinterferieukene (uke 8 og 9) holder vi åpent på Vemork med spennende og lærerike aktiviteter for store og små. I perioden 15. februar til 1. mars er det mulig å bli med på omvisninger i Tungtvannskjelleren på Vemork.

Hvem var Sam Eyde?

Hva slags oppvekst hadde han, og hva gjorde at han hadde en skaperkraft vi sjelden ser maken til?  I vinterferien kan du lære mer om Sam Eyde sin barndom, da han strøk på eksamen, da han traff professor Kristian Birkeland og da han planla og fikk bygget en hel by.  NIA inviterer til eventyrstund i maskinhallen hver dag i uke 8 og 9 kl. 13.00 og 15.00.   Eventyrstunden passer best for barn i alderen 4-10 år i følge med foresatte.

Tungtvannskjelleren

Det er med stolthet og glede vi kan ønske velkommen til omvisninger i Tungtvannskjelleren på Vemork.  Nå nærmer det seg byggestart for byggeprosjektet og mulighetene for å bli med på besøk i Tungtvannskjelleren blir færre og færre.   Tungtvannskjelleren på Vemork er stedet en av andre verdenskrigs mest berømte sabotasjeaksjoner fant sted.  Natt til 28. februar 1943 klarte en gruppe norske soldater å gjennomføre en aksjon som i en perioden tungtvannsproduksjonen på Vemork.  Tungtvannet ble benyttet i tyskernes uranprosjekt hvor målet var å utvikle en atombombe.

Kjøp billetter til omvisning i Tungtvannskjelleren her.

I sabotørenes fotspor

27. februar inviterer NIA i samarbeid med Rjukan fjellstue til hyggelig samvær, historier om sabotasjeaksjonen og sabotørene og reinsdyrgryte på Rjukan fjellstue kl. 18.00. Ca kl. 20.00 spenner vi på oss truger, tar på vinterkamuflasjen og følger i sabotørenes fotspor til Tungtvannskjelleren på Vemork med Tor Nicolaysen som kjentmann.  Vi regner med å være ca 00.30 natt til 28. februar, – på nøyaktig samme tidspunkt som sabotørene kom dit 76 år tidligere.

Tor Nicolaysen, eier og driver av Rjukan Fjellstue er en fjellets mann og har igjennom mange år tilegnet seg mang en kunnskap om historien om Rjukan og Kampen om tungtvannet.

Tor formidler krigshistorien med en fantastisk fortellerglede og er svært kunnskapsrik. Han har også hatt en nært vennskapsforhold til flere av sabotørene og Claus Helberg spesielt.

En guidet tur med Tor Nicolaysen er en opplevelse du sent vil glemme.

Dette vil bli en særegen og fantastisk opplevelse for de 20 personene som får være med på turen, sier Sælebakke

Det vil være mulig å kun delta på middagen på Rjukan fjellstue.

Hver dag i vinterferien inviterer vi barn og unge til lærerike aktiviteter med hydrogenfabrikken på Vemork som bakteppe og hvor barna selv skal spore opp biter av denne viktige historien på Vemork.

Turen i sabotørenes fotspor er utsolgt.

 

 

Du vil og like