fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Utstillingsprogram for Telemarksgalleriet 2021

2021 byr på et vidt spekter av kunstneriske uttrykk som fotografi, broderi, grafikk, og installasjonskunst. I sommer viser vi Edvard Munchs fotografier i utstillingen “Det eksperimentelle selvet”! Les om Telemarksgalleriets kommende utstillinger her. 

Borgny Svalastog – Alt kjøtt er som gress (23.01.-01.08.)

Sal 1 

Borgny Farstad Svalastog (1943- ) er en norsk billedkunstner som arbeider i mange ulike materialer og teknikker. Hun er for mange særlig kjent for sine tekstiler og broderier, og har laget bispekåper og kirketekstiler til mer enn 40 kirker. Hun står bak store utsmykninger og er innkjøpt av en rekke museer og samlinger.  

Utstillingen åpnet i Telemarksgalleriet 23. januar i år og presenter verk fra hele Svalastogs kunstneriske karriere. Den overordnede tematikken dreier seg rundt personlig tro og overganger fra dette livet til det neste. I sin kunst tar Borgny opp store temaer som livet etter døden, savn, sorg og urettferdighet. Svalastogs nære forhold til musikk spiller også en viktig rolle i hennes kunst. 

Utstillingen er kuratert av Per Bjarne Boym.  

Utstillingsperioden forlenges til 1. august 2021.  

Les mer om utstillingen her.

«Alt kjøtt er som gress» Foto S. Lange, NIA

Edvard Munch – Det eksperimentelle selvet (08.05.-05.09.)

Sal 2 

Visste du at Edvard Munch ikke bare malte, men også fotograferte? Og at han tok massevis av selfies? 

Sommeren 2021 viser vi Edvard Munchs egne fotografier i utstillingen «Det eksperimentelle selvet». Utstillingen viser et stort utvalg av Munchs fotografier og inviterer deg til å oppdage en mindre kjent side ved kunstneren. Opplev kunstnerens undersøkende og poetiske fotografier hvor han retter kameraet mot seg selv og sine nærmeste omgivelser.  

Utstillingen er kuratert av Patricia Berman og produsert av The American Scandinavian Foundation/Scandinavia House, New York i samarbeid med MUNCH. Den har tidligere vært vist i New York, Stockholm, ved KODE i Bergen og på Munchmuseet i Oslo.  

Les mer om utstillingen her.

Edvard Munch: Edvard Munch på stranden med pensel og palett. Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet

 

Marit Roland – Paper Drawing (14.08.-17.10.)

Sal 1 

Marit Roland (1981-) arbeider med papir og skaper skulpturelle kunstverk. Roland har stilt ut ved en rekke norske og internasjonale museer og gallerier.  

Roland tar utgangspunkt i det industrielle papiret – bearbeider det, bretter og former det, og lager stedspesifikke installasjoner. I Telemarksgalleriet skal Roland lage en installasjon i den store utstillingshallen – en tidligere industrihall fra rundt 1900. De massive takbærende jernsøylene vil danne en imponerende og kontrasterende ramme rundt Rolands installasjon.  

Museet holder til i sliperihallen til tidligere Tinfos Papirfabrikk på Notodden. Utstillingen med Marit Roland er del av en flerårig satsning på utstillinger med kunst av papir.  

Les mer om utstillingen her.

 

Marit Roland. Foto: Istvan Virag

AOF 90år (11.09.21 – 31.01.22)

Sal 2 

I 2021 er det 90 år siden Arbeidernes Opplysningsforbund, senere Studieforbundet AOF, ble etablert. 

AOFs kunstsamling har siden 2006 vært deponert i NIA. Telemarksgalleriet skal i anledning jubileet vise en utstilling i Sal 2 med utvalgte verk fra AOFs kunstsamling. Utstillingen viser sentrale verk fra kunstsamlingen sammen med verk vi ikke tidligere har hatt anledning til å vise frem.  

Utstillingen kurateres av Susanne Grina Lange.  

Les mer om utstillingen her.

  

Dag Alveng – Tungt vann og dype daler (30.10.21 – 09.01.22)

Sal 1 

Dag Alveng (f. 1953) er en av våre fremste og mest betydningsfulle fotokunstnere. Han har helt siden 1970-tallet hatt en internasjonal kunstnerkarriere og er representert i samlingene til flere av verdens ledende museer.  

I prosjektet «Tungt vann og dype daler» er det kunstnerens møte med Verdensarven og Telemark som står i sentrum. Utstillingen viser også et utvalg tidligere arbeider av Alveng.  

Utstillingen kurateres av Helene Brekke og Susanne Grina Lange.  

Les mer om utstillingen her. 

«Rjukanfossen» Foto: Dag Alveng
Du vil og like