fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Utstillingen «Vårt liv i verdensarven»

NIA arbeider med en ny utstilling om industriarven på Rjukan, Notodden og i Vinje som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2015. Planen var å åpne den 1. mai, men siden museet er stengt på grunn av smittefaren, er åpningen utsatt. Ved siden av å vise fram historiske fotografier, film og gjenstander fra industristedene, formidler også NIA historien til menneskene som levde på industristedene. 

Industristedene Notodden og Rjukan er svært gode eksempler på det store, industrielle gjennombruddet som kom i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Å bli innskrevet på UNESCO’s verdensarvliste innebærer at stedene har en universell enestående verdi; et eventuelt tap av dem vil være uerstattelig for menneskeheten.

Verdensarvverdiene er materialisert i 97 objekter som er knyttet til Norsk Hydros kunstgjødselproduksjon på stedene. Objektene er delt inn i fire kategorier som er by-samfunnene, fabrikkene, kraftanleggene og transportåra. Utstillingen er bygget opp rundt disse kategoriene, men forteller også om hvorfor UNESCO og verdensarvkonvensjonen ble etablert.

Du vil og like