Utstillingen AV JORD -En del av kunstfestivalen Kunst i Spire 

Kunstfestival og utstilling

Samtidskunstfestivalen Kunst i spire undersøker hvordan vi kan tilgjengeliggjøre, løfte og utvikle verdensarvhistorien i Rjukan-Notodden Industriarv som ble skrevet inn på Unesco verdensarvliste i 2015. Festivalen er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Notodden Kommune, Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) / Telemark Kunstmuseum og Telemark Fylkeskommune.

Festivalen åpner med kunstutstillingen «Av jord» i Telemark kunstmuseum.

Utstillingen viser internasjonal samtidskunst som tematiserer matproduksjon, bærekraft og vekst – selve kjernen i Rjukan og Notoddens verdensarvhistorie.

Et dypt miljøengasjement står sentralt i utstillingen. Kan en kunst-installasjon som får selve jorda i tale gi oss større forståelse for jordhelse og industriarv? Gjennom installasjoner, videoverk, foto, og keramikk setter utstillingen «Av jord» fokus på jord og landbruk, og det sårbare i et kretsløp vi er avhengig av å ivareta.

 

Last ned pressebilder / download press photos

Toril Redalen "Lettuce legacy". Foto: Frode Larsen, Nasjonalmuseet, Årsutstillingen 2023
Sidsel Bonde, "Grødegejster, åkerånder". Foto: Øystein Thorvaldsen
Veslemøy Lilleengen, "Jordange". Foto: Veslemøy Lilleengen

Industrieventyret

For litt mer enn 100 år siden var Notodden og Rjukan arena for et moderne industrieventyr. Industrielt produsert gjødsel la grunnlaget for å etablere Norsk Hydro i 1905.  Den nye industrien er starten på den andre industrielle revolusjonen i Norge, og to nye industrisamfunn ble etablert; Notodden og Rjukan. Kunstgjødsel endret jordbruket og er fortsatt avgjørende for å brødfø en stadig voksende befolkning.

I 2015 ble industrihistorien i Rjukan og Notodden en del av Unesco verdensarvliste. Rjukan og Notoddens industrihistorie er del av det FN mener har en unik verdi som må ivaretas for fremtidige generasjoner.

Helene Brekke, leder Forskning og utstillinger i NIA gleder seg til utstillingsåpningen:

Utstillingen AV JORD er en utforskning av essensen i vår lokale verdensarvhistorie gjennom samtidskunst. Problemstillinger knyttet til jordbruk og matproduksjon får nye synsvinkler gjennom verk av inviterte kunstnere. 

Deltagende kunstnere er Sidsel Bonde (DK), Veslemøy Lilleengen (NO), Toril Redalen (NO), Åsa Sonjasdotter (SE), Justin Wiggan (GB) og Verena Winkelmann (NO).

 

Kunstfestival  

Festivalen Kunst i Spire arrangeres for første gang 21.-25. september 2024 på Notodden.

Gjennom utstillinger, seminar og konferanse brukes vår lokale verdensarv som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst og kultur.

Dette samarbeidet er unikt. Kultur og kunst gir verdensarven et nytt og spennende perspektiv gjennom utstillinger, ved lesing av verdensarv spel og konferanse. Det meste er gratis og kommer til å bli flotte opplevelser for publikum. 

sier prosjektleder for Kunst i spire Kristin Ørmen Johnsen Universitetet i Sørøst -Norge.

Festivalen undersøker hvordan samtidskunst kan inspirere til større kunnskap om verdensarven. Se fullt program her: https://kunstispire.usn.no/

Rektor Pia Bing-Jonsson ved Universitetet i Sørøst-Norge fremhever at universitetet har som mål å styrke det regionale samarbeidet og etablere partnerskap:

Universitetet er opptatt av å koble seg tettere på Verdensarven, Rjukan-Notodden Industriarv. Kunst i spire er et flott eksempel på å være nyskapende ved å bruke kunst og kultur for å belyse verdensarven. Jeg gleder meg til åpningen! 

 

Program festival- og utstillingsåpning lørdag 21. september kl. 13.00.

Åpningstale for utstillingen; Elise Matilde Malik, PhD-kandidat Vitenparken Ås og UiO

Musikk ved vokalister fra Bluestown Voices fra Notodden.

Åpningstale for festivalen; Pia Cecilie Bing-Jonsson, rektor Universitetet i Sørøst-Norge.

Performance ved Justin Wiggan og Bluestown Voices.

 

Pressefoto kan lastes ned her:  PRESSEBILDER 

 

 

For mer informasjon kontakt:

Telemark kunstmuseum, NIA: Helene Brekke, tlf. 92855557 / h.brekke@nia.no

Presseansvarlig, NIA: Rita Engedalen, tlf. 92094584 /r.engedalen@nia.no