fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

DKS på Tuddal Bygdetun. Foto: M. Vangen, NIA
Mark TB 008
DKS på Tuddal Bygdetun. Foto: M. Vangen, NIA

Velkommen til
Tuddal Bygdetun

På Tuddal bygdetun blir du bedre kjent med livet og kulturen på en typisk Tuddalsgård på 17- og 1800-tallet. Hver dag i publikumssesong kan du hilse på husdyra og ta del i ulike aktiviteter. Barna kan blant annet være med på eventyrstund og jakte på stabburstyven. Oversikt over daglige aktiviteter i sommersesongen finner du under Hva skjer og på vår Facebook- side.

Les mer

Tuddal bygdetun ligger i Hjartdal kommune. Bøen camping og Tuddal camping er i gangavstand til bygdetunet. Vi har stor gratis parkeringsplass rett ved Fv 3430.

Bygningene

Arbeidet med å etablere Tuddal bygdetun startet på 1950- tallet, med det nystifta Tuddal museumslag som pådriver. Det er blitt et idyllisk bygdetun med totalt 13 bygninger som er flyttet fra forskjellige grender i bygda. Sammen gir bygdetunet et helhetlig bilde av hvordan en typisk Tuddalsgård så ut i eldre tid, med stue, loft, bur, stall, badstu, fjøs, eldhus og husmannsstue. De eldste husa er fra 1600-tallet.

I 2000 fikk bygdetunet satt opp et nytt museumsbygg. Her er det utstillinger, enkelt kiosk-salg og toalett-fasiliteter. Den ene utstillingen er fast. Den viser hvor mangfoldig og rik kulturarv Tuddal er bærer av. I utstillingen er det blant annet utstilt eldre bunader fra Tuddal, rosemalte kister, portalen fra stavkirka som ble revet i 1796 og en husgud fra førkristen tid.

Uteplassen på bygdetunet er stor og innbyr til piknik og vandring på egenhånd også utenfor publikumssesong. Det er satt opp skilt med informasjon om flere av bygningene rundt omkring på tunet.

Konsolidering med NIA

I juni 2020 inngikk Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) driftsavtale for Tuddal bygdetun. Det innebærer at NIA har ansvar for bygningsvern, samlingsforvaltning og formidlingsprogram publikum og lokalbefolkning.

Hvert skoleår kommer elever i Hjartdal kommune til Tuddal bygdetun gjennom Den kulturelle skolesekken. Gjennom lek og aktiviteter blir barna bedre kjent med sitt lokale bygdetun og livet i det førindustrielle samfunnet.

Tuddal Bygdetun holder åpent i sommersesongen.

Åpningstid sommeren 2021: 28. juni – 8. august kl. 12:00 – 17:00

Voksen kr. 50,-
Barn kr. 30,-
Familie kr. 150,-

Billett kjøpes i kiosken ved museumsbygget eller på nett. Inkludert i inngangsbilletten er utstillinger, omvisinger og en rekke aktiviteter. Oversikt over aktivitetene ligger under Hva skjer.

Norsk Industriarbeider museum
Vemork
3660 Rjukan

Telefon/Resepsjon: 35 09 90 00

E-mail: post@nia.no

Følg oss på Facebook: @TuddalBygdetun

Hva skjer?

Utstilling og omvisning

Hver dag i sommersesongen kan du bli med på omvisning på tunet, inn i husene og se utstillingene på Tuddal bygdetun. Omvisning er familievennlig og varer i ca 20 min.

Faste Formidlingstilbud

«Det var en gang», DKS

Den kulturelle skolesekken på Tuddal bygdetun for 1. og 2. trinn i Hjartdal kommune