fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

TRE – Erik Pirolt. Skulpturprosjektet på jernverkstomta

Kunstverket er ment å være den andre kunstinstallasjonen i «Vannveiens fortellinger» og inngå i Industripromenaden på Notodden. Skulpturen markerer også startskuddet på NIA’s områdeutviklings-prosjekt «Ekko».

Vannvegens fortellinger

I Telemarkskanalen regionalparks prosjekt «Vannvegens fortellinger» skal kunst, arkitektur og lys brukes som et virkemiddel i et helhetlig konsept for å løfte frem attraksjonskraften i landskapet og gjøre stedene langs kanalen mer synlige.  «Soria Moria» på Dalen var den første av seks installasjoner i prosjektet. «Soria moria» er en kunstnerisk badstue som åpnet i 2019. Bygget har høstet internasjonal annerkjennelse og oppmerksomhet. Den ble tildelt DOGA Merket for god Design i 2019.

Nå er turen kommet til Notodden. Skulpturprosjektet på jernverkstomta er ment å være den andre kunstinstallasjonen i «Vannveiens fortellinger» og inngå i Industripromenaden på Notodden. Skulpturen markerer også startskuddet på NIA’s områdeutviklings-prosjekt «Ekko».

Målet med kunstprosjektet er å ta i bruk kunst som virkemiddel i stedsutvikling. Man ønsker å løfte frem attraksjonskraften i stedet og landskapet. Det legges vekt på å synliggjøre stedets særegenheter med mål om tydelig stopp-effekt i den fysiske utformingen av verket. Det overordnede målet er å gjøre Notodden til et attraktivt sted å leve og besøke, og bidra til å gjøre Jernverkstomta til en attraktiv møteplass.

 

Designkonkurranse

En fagjury med representanter fra blant annet NIA ved Telemarksgalleriet, Telemarkskanalen regionalpark og Notodden kommune var ansvarlig for gjennomføringen av en lukket designkonkuranse. To norske og to internasjonale kunstnere ble valgt ut og invitert til å delta.

Kriterier i konkurransen var at verket skal hente inspirasjon fra Notoddens industrihistorie og Unescos verdensarvstatus. Kunstinstallasjonen skal ha et innovativt design og være godt integrert i landskapet. Den skal oppmuntre til interaksjon og gjerne bidra til å skape en sosial møteplass og stimulere til fysisk aktivitet.

Erik Pirolts «TRE» ble av fagjuryen kåret som vinner av konkuransen. Utdrag fra fagjuryens begrunnelse kan leses nederst i saken.

 

TRE – Erik Pirolt

På toppen av en liten gresskolle i en «magisk trolsk park», står et gigantisk storslått ståltre, Overflaten er høypolert og speiler Notodden og omgivelsene sine i den. Rundt omkring treet kommer røttene opp fra bakken som er tillagt menneskelige egenskaper. For eksempel vil en rot vanne seg selv med en vannkanne. Dette er en metafor på den store oppfinnelsen av kunstgjødselen. Treet har en form for menneskelig bevissthet. Det er en hyllest til det kreative oppfinnsomme mennesket og en påminner om at vi er en del av naturen.

Treet er hele 10,5 meter høyt og strekker seg i en diameter på 7 meter. Stammen har en diameter på 2 meter. Treet er synlig fra lang avstand og har et monumentalt utrykk, men på en ydmyk måte. Treet kamufleres gjennom at den speiler fargene fra omgivelsen sin. Så selv om treet er stort og ruvende, så har det en ydmykhet i tilstedeværelsen sin.

 

Skisse, Erik Pirolt «TRE».
Skisse, Erik Pirolt «TRE» sette fra Nesøya.

Juryens begrunnelse

The concept is based on a general philosophical approach on industry versus nature and adresses the current issues on global awareness with a tribute to creativity of mankind.

…reference to philosophical ideas on creativity, nature and human endeavour is a tribute to the pioneering visionaries that founded Notodden.

…. visual appearance of the installation encourages physical engagement and activity in the area and contributes well to be used as social meeting place for young and old

….The graphic presentation of the project TRE is playful and humoristic, and the material is inspiring and brisk. The overall concept of the project meets the terms of the listed specification with regards to the actual and cultural landscape in its use of the chosen site.

 

Fagjuryen/kuratorteamet bestod av

Pål Kleffelgård, Telemarkskanalen Regionalpark
Helene Brekke, NIA
Susanne Grina Lange, NIA
Representanter fra Notodden Kommune
Line Ruud Ørslien, Telemark fylkeskommune
Tone Telnes, Feste Grenland
Gunn Marit Christenson, Ibsenbiblioteket.
Guja Dogg, Studio Hvitt (Island)

 

Om kunstneren

Erik Pirolt  (f 1977)

Bor og arbeider i Kristiansand. Pirolt har fordypet seg i et rikt repertoar av materialer, teknikker og medier, og har gått i mange tematiske retninger men uttrykker seg gjerne i et figurativt og lettere surealistisk uttrykk. Han har en rekke utsmykningsoppdrag bak seg.

Studier

2006-08     Kunstakademiet i Oslo, MA
2003-06     Kunstakademiet i Trondheim, BA
1996-98     Kunstskolen i Rogaland og Bergen
1993-98     Visuell Kommunikasjon, Kvadraturen          VGS, Kristiansand

Utvalgte separatutstillinger

2018          Bomuldsfabriken Kunsthall, Arendal
2017          No Place, Oslo
2015          TM51,  Oslo

Utvalgte utsmykninger

2020          Dalen Park i Trondheim
2019          Skulpturinstallasjon «M.A.U.R. Øyder kommune

2019          Rusta skole, Skapelsen, Ås
2019          Dalen Park, Gnirdnui, Trondheim
2018          UIA, U.U.U.U., Kristiansand
2018          Kongsvinger ungdomsskole, Bak Naturen
2017          Montebellosenteret, Bak månen
2015          Veitvet skole, Meg og alt det der ute
2014          Gamle Løren Skole, Den indre tyggis, Oslo
2013          Vestby flerbruksanlegg, Atleten

 

Du vil og like