fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Skulpturutstilling åpnet i Telemarksgalleriet

Utstillingen «Billedhugger Kjell Grette Christensen» åpnet 17. oktober, og viser skulpturer og modeller fra kunstnerens atelier.

Billedhugger Kjell Grette Christensen (1940-2020) vokste opp på Rjukan. Han hadde sin utdannelse fra Statens Håndverks- og kunstindustriskole (1962-68) og Statens Kunstakademi under Per Palle Storm (1968–72).

Familien etter billedhuggeren har forespurt NIA om å forvalte skulptursamlingen. Utstillingen som åpnet dagen før han ville ha fylt 80 år, er et tidlig ledd i prosjektet med å se på mulighetene for samlingen. Utstillingen vises i Sal 2 frem til 31. januar 2021.

Atelier

Inspirasjonen til utstillingen er hentet fra billedhuggerens atelier i Oslo, og hovedsakelig en vegg med hyller fulle av modeller, utkast og mindre skulpturer. Arbeidene slik de stod lagret viste en stor bredde innenfor materialer og uttrykk, og favnet kunstverk fra store deler av Christensens karriere.

Grette Christensens kunstneriske uttrykket betraktes som en videreføring av den figurative tradisjonen i norsk billedhuggerkunst. Grette Christensens romantiske temperament drev hans uttrykk i en barokk retning. Han lot seg gjerne inspirere av litteraturen – alt fra gresk mytologi til populærkultur og tegneserier.

Skulptur i offentlig rom

Grette Christensen har utført en rekke skulpturer plassert ut i det offentlige rom, bla. skulpturen av Stortingspresident Carl Joachim Hambro utenfor Stortinget. Flere av skulpturene står plassert i Telemark. Om man har tilbrakt litt tid på Rjukan har man utvilsomt støtt på flere av Grette Christensens arbeider. Den mest sentrale er nok «Vaskekona» – den 240 cm høye bronseskulpturen står plassert i Arbeiderkvinnens park på Rjukan langs med Sam Eydes gate. Skulpturen er et monument over de kvinnelige sliterne i norsk industrihistorie. Den ble gitt i gave fra Norsk Hydro i anledning byens 100-års jubileum i 2009. Vaskekona står på en 4,5 tonn tung indisk steinblokk, like blank og fin i overflaten som et nyvasket gulv.

I flere av Grette Christensens skulpturer står bevegelse og dans i sentrum. «Elektra» er gjengitt midt i en dynamisk bevegelse. Skulpturen står plassert utenfor Rjukanbadet. Elektra er en mytologisk skikkelse fra greske sagn, og er hovedfigur i to greske tragedier. Skulpturen på Rjukan er utført i Bronse og er 220 cm høy. Elektra finnes i tre eksemplarer i ulike størrelser, og et eksemplar vises i Telemarksgalleriet.

Grette Christensens skulptur av Claus Helberg som er plassert ved Den Norske Turistforenings (DNT) sin første hytte – Krokan Fjellstue ved Rjukanfossen. Claus Helberg (1919-2003) er mest kjent for sin deltagelse i tungtvannssabotasjen på Vemork i 1943. Etter krigen ble Helberg sentral i oppbyggingen av DNT, og var bla. turleder på mange av Dronning Sonja og Dronning Margrethes turer i den norske fjellheimen. Skulpturen som vises i utstillingen, er en miniatyr-versjon av monumentet ved Krokan. Grette Christensen står også bak minnesmerket over tungtvannssabotørene på Vemork.

I Vinje finner man en annen stor og sentral skulptur av Grette Christensen. Monumentet over sagnet om Storegut ble avduket under Litteraturdagane i Vinje i 2014.  I Aasmund Olavsson Vinjes verk «Storegut» utgitt i 1866 fortelles historien om Storegut, som var kjent for sin godhet og uvanlige styrke. Han forsvant under gjeting i Telemarks-fjellene i 1791, og ble aldri funnet igjen. Skulpturen står i dag i Edland, rett ved gården Nordigard der Storegut vokste opp. Mindre utgaver og variasjoner av Storegut-motivet inngår også i utstillingen.

 

 «Elektra», Kjell Grette Christensen
Du vil og like