fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Rjukanbanen med i filmen Kampen om Narvik

Den norske storfilmen Kampen om Narvik – blir filmet på Rjukan og Mæl.

Rjukanbanen NIA er involvert i deler av innspillingen  som skal foregå på Rjukan 9 – 14 mars i år.

Vi er engasjert i togkjøringen som skal forestille jernbanen i Narvik.

D/F Ammonia skal framstilles som bilferje i filmen og  viser flukten fra Narvik. Dette er et viktig arbeid som Rjukanbanen utfører og vil gi god synliggjøring for Verdensarven og NIA.

 NIA har hatt god effekt av «Kampen om tungtvannet» og vi tror at også «Kampen om Narvik» kan bidra til å øke interessen for å ta turen til våre anlegg, og spesielt Rjukanbanen

  • Vi er svært takknemlige for at vi får mulighet til å bruke autentiske tog og båter i forbindelse med innspillingen av «Kampen om Narvik». At industriarv blir tatt vare på for ettertiden og forvaltet på denne måten er helt uunnværlig for oss når vi spiller inn store epokefilmer som dette og vi vil rette en stor takk til alle ildsjeler og hjelpere på NIA for alle bidrag og all assistanse i forbindelse med filminnspillingen på Rjukan, sier produsent Live Bonnevie fra Nordisk Film.

OM FILMEN

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land.

Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene. Et kompani på 200 bevæpnede, norske soldater klarer å bløffe seg ut av byen og tar opp kampen. Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene. I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Premiere på storfilmen fra Nordisk film er 25 desember i 2020.

Du vil og like