fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Oppdrag Brattsbergbanen

Pedagogisk formidlingsopplegg til barnehage og førskole. Bli med på en reell togreise i verdensarven! Vi går 100 år tilbake i tid og byens salpeterfabrikk trenger hjelp.

Oppdrag Brattsbergbanen
Barnehage, førskolen

Tid: 90 minutter
Sted: Notodden jernbanestasjon og tog til Nordagutu

 

«Oppdrag Bratsbergbanen» er en reell togreise i verdensarven der vi går 100 år tilbake i tid, til 1919. Byens salpeterfabrikk trenger hjelp. Etterspørselen etter mineralgjødsel som produseres på fabrikken er enorm, og nå har Bratsbergbanen nettopp åpnet for å transportere varene raskere enn det båtene klarte. Vil barna hjelpe til med å få varene med på toget? Barna møter arbeideren fra fabrikken og konduktøren på stasjonen. De laster, bærer, lukter og hører om gjødselproduktet som lages i byen og som hele verden trenger. De får billett og blir med på toget, til Nordagutu. Når oppdraget er fullført får alle en button som viser at de er en god verdensarv-ambassadør!

Mål

Gjennom deltakelse, dialog og lek skal barna bli kjent med sin lokale verdensarv og jernbanen som en viktig del av den. De skal bli kjent med gjødselproduktet Notodden var først ute med å produsere industrielt og hva denne industrien førte til. Formidlingsopplegget skal bidra til glede og stolthet over egen kulturell tilhørighet.

«Oppdrag Bratsbergbanen» er knyttet til rammeplan for kunst, kultur og kreativitet og er en del av NIAs formidlingstilbud relatert til vår lokale verdensarv.

Praktisk informasjon

«Oppdrag Bratsbergbanen» er utviklet av Verdensarvsenteret ved NIA og er et gratis tilbud til alle førskolebarn ved barnehagene i Notodden kommune. Det gjennomføres to dager hver vår med maks 60 deltakere pr dag. Påmelding skjer gjennom Seksjon for oppvekst og barnehageansvarlig så snart dato er satt.

Formidlingsopplegget er et samarbeid med Vy. Barna møter på Notodden jernbanestasjon kl. 1230. Kl. 1300 tar vi tog til Nordagutu. Derfra tar vi buss tilbake til Notodden. To formidlere fra NIA styrer opplegget.

Kontaktpersoner Verdensarvsenteret, NIA
Målfrid Ravnåsen Vangen, museumspedagog
E-post: m.vangen@nia.no
Tlf. 90850517

 

Du vil og like