fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

En dag i 1913, DKS

Den kulturelle skolesekken for 5. trinn. Hvordan var det i Notodden i 1913? Vi tar en tidsreise tilbake i tid.

EN DAG I 1913
DKS 5. trinn Notodden

Tid: 4 t
Sted: Grønnbyen og Skoland, Notodden

 

Hvordan var det i Notodden i 1913? Vi tar en tidsreise tilbake i tid. Vi møter overlæreren på skolen som underviser i ulike fag både ute og inne. Vi går gjennom den nye byen som vokser frem her, gjennom boligområdet Villamoen, forbi generaldirektør Eyde sin administrasjonsbygning og ned til arbeiderboligområdet Grønnbyen. Der møter vi familien til herr feiermester Dahl og leietakeren. De trenger hjelp i hus og hage og alle må bidra, både med klesvask, potetsetting, kaffeservering og rye-risting.

Fra «En dag i 1913». Foto: M. Vangen, NIA

Mål

Gjennom rollespill, dialog og praktisk arbeid i et autentisk miljø får elevene en større forståelse for hvordan Notodden ble til og hvordan samfunnet og familielivet kunne være i den nye byen omkring 1913. Formidlingsopplegget skal gi elevene økt kunnskap om og stolthet av sin lokale verdensarv og bysamfunnet som en sentral del av verdensarven.

«En dag i 1913» er tverrfaglig og knyttet til kompetansemål i samfunnsfag og norsk i tillegg til å bygge opp om temaene livsmestring og medborgerskap. Lærerveiledning med henvisning til kompetansemål sendes skolene i forkant.

Praktisk info

Opplegget er en del av Den kulturelle skolesekken i Notodden for 5. trinn. En gruppe på maks 30 elever kommer om gangen. Første del er i skolestua på Skoland. Del to er i historielagets hus i Grønnbyen. Er gruppa på flere enn 15 stk deles den i to grupper som bytter plass halvveis. Vi takker Notodden historielag for samarbeidet. De er med i rollespillet.

Formidlingsopplegget er utviklet av Verdensarvsenteret ved NIA og er en del av NIAs formidlingstilbud relatert til vår verdensarv.

 

Kontaktperson:

Målfrid Ravnåsen Vangen, museumspedagog
Tlf. 90850517
E-post: m.vangen@nia.no

 

Aina Flaten
Tlf: 938 08 839
E-post: a.flaten@nia.no

Jon Harald Aspheim
Tlf: 994 11 253
E-post: j.aspheim@nia.no

Dette er et tilbud som er gratis og primært utviklet for Notodden kommune sine skoler. Skoler fra andre kommuner kan gjerne bestille/ melde seg på, men da må inngås en betalingsavtale.

Du vil og like