fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Nytt tak på Jarburet

I høst har ble taket på det eldste bygget ved Tinn Museum åpnet. Det er 24 år siden sist. Et tett og friskt tak er vesentlig for bevaring av bygget. Jarburet ble oppført tidligere enn Svartedauden i Norge.

Jarburet (bur som står på jord) er fra garden Brynjulfsrud i Austbygde. Det ble gjenbygget på Tinn Museum i 1930. Buret er museets eldste bygning, laftet før 1350. Den spesielle lafteteknikken, kalt Findalslaft, forteller oss dette. De brede beitskiene på hver side av døra er også typisk for bygg fra middelalderen. Buret er satt oppå grunnmur på museet, slik det var vanlig å gjøre tidligere. Mange bur fra middelalderen ble flyttet opp på stolper senere.
Når veien skulle legges om, måtte dette buret flyttes. I steden for at eier skulle plukke det ned og flytte det til en annen plassering på gården, blei buret kjøpt av Tinn Museum og revet i 1925. Taket var svært dårlig, med lekkasje flere steder. Ny torv og never måtte til – da som nå.Tidligere skal inngangspartiet ha hatt et utspring på over ein meter framfor døra. I beitskiene er det spor etter både kroklås og bjønnelås. Dørbladet er ikke originalt. Det skal ha blitt byttet ut med et fra ei årestue ved Mo.
Det har tidligere vært himling i rommet, og under himlingen er veggene i dag røyksvarte. På en gammal tegning har bygningen pipe, men ildsted og pipe fører ikke til så sotete vegger, så innretningen kan ikke være så gammel. Siden taket er byttet flere ganger etter flytting, er det umulig å si noe om andre røykåpninger. Det er tegn på at det har blitt lagret kjøtt i huset. Men har en så stor døråpning bare ført inn til et lagerrom? Og moldbenker mangler, så stuebygning har det neppe vært. Noe NIA er sikrere på, er alderen til bygget. Ut fra forma på laftehogget (findalslaft) blir bygningen datert til før 1350. Den flate profilrenna underbygger også dateringen.

Du vil og like