fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Notodden får ny monumental skulptur

Finansiering er på plass – skulpturen TRE av Erik Pirolt blir en ny attraksjon i Notodden og Telemark!

Telemarkskanalen regionalpark og Norsk industriarbeidermuseum (NIA) er veldig glade for at Notodden vil få en ny stor skulpturinstallasjon i det offentlige rom. Skulpturgruppen TRE av Kristiansandskunstneren Erik Pirolt vil oppføres på den gamle jernverkstomta nede ved Heddalsvannet. Skulpturen vil stå i byens nye bydel og som del av det nye park- og rekreasjonsområde “Industripromenaden”.

Finansiering av skulpturen hadde ikke vært mulig uten støtte fra Høgås Teknologipark, Telemark Teknologipark, Notodden Energi, Tuvensenteret, Hydroparken, Idea Kompetanse, Hjartdalbanken, Sparebank 1, Tinfos, Hydro, Notodden videregående skole, Øst-Telemarkens Brukseierforening og Optime Subsea som til sammen bidrar med 900 000,- til skulpturen TRE.

I kommunestyremøte 10. September 2020 ble det vedtatt at Notodden kommune vil bidra med inntil 500 000 til oppføringen av skulpturen. Telemarkskanalen regionalpark går inn med 1,1 millioner kroner og NIA 500 000,- til kunstprosjektet.

Vi vil rette en stor takk til politikerne i Notodden kommune og alle bidragsyterne. Vi vil spesielt takke ordfører Gry Fuglestveit og det lokale næringslivet på Notodden for deres innsats og økonomiske bidrag til skulpturprosjektet.

Om kunstneren 

Erik Pirolt (f 1977) bor og arbeider i Kristiansand. Pirolt har fordypet seg i et rikt repertoar av materialer, teknikker og medier. Han har en rekke utsmykningsoppdrag bak seg, og uttrykker seg gjerne i et figurativt og lekent uttrykk.  

 

Om skulpturen 

Målet med kunstprosjektet er å ta i bruk kunst som virkemiddel i stedsutvikling. Det overordnede målet er å gjøre Notodden til et attraktivt sted å leve og besøke, og bidra til å gjøre Jernverkstomta til en attraktiv møteplass. 

 

En fagjury med representanter fra blant annet NIA ved Telemarksgalleriet, Telemarkskanalen regionalpark og Notodden kommune var ansvarlig for gjennomføringen av en konkurranse om skulpturprosjektet. Erik Pirolts «TRE» ble av fagjuryen kåret som vinner av konkurransen.  

 

Erik Pirolts skulptur er et gigantisk storslått tre i høypolert stål. Rundt omkring treet kommer røttene opp fra bakken. Treet er ilagt menneskelige egenskaper ved at greiner og røtter omkring treet holder ulike symboler, eller utfører ulike handlinger, som alle skal representere deler av byens rikholdige historie – fra bla. tømmerfløting til vannkraft og kunstgjødsel. Den blanke overflaten speiler Notodden slik byen er i dag, og er dermed et monument over industri, innovasjon og lokalt næringsliv både før og nå. Treet er hele 10,5 meter høyt og strekker seg i en diameter på 7 meter. Treet er synlig fra lang avstand og har et monumentalt utrykk. En skulptur av denne dimensjonen vil skape stoppeffekt og attraksjonskraft! 

 

Du vil og like