fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Lunsj på toppen av en skyskraper

Fotografiet av en del arbeidere som spiser lunsj på en stålbjelke hengende høyt oppe i lufta i New York har blitt et ikonisk bilde. Det er sett av mange millioner mennesker, mange har også hatt det hengende på veggen i stua hjemme. Det har blitt produsert plakater og bilder som har blitt solgt over disk i så godt som alle land. Bildet av lunsjen er kanskje det mest kjente, men det finnes mange bilder i samme serie av de samme arbeidsmennene. De gjør halsbrekkende arbeid uten frykt for høyder eller noen sikring. Disse bildene er fra New York, men finnes det lignende bilder i NIAs fotosamling?

Anleggsarbeid på Rjukan, Notodden og Herøya under byggingen av kraftstasjoner og fabrikker var et krevende arbeid. Man skulle ikke være redd for hverken høyder eller hardt arbeid. HMS og sikkerhet var nok ikke like mye i fokus da som nå. Dette bærer også bildene tydelig preg av. Det er foto fra arbeidet med å bygge broen på Vemork, arbeiderne sitter på en planke som ligger løst over broens bærende stålbjelker. De dingler med beina og under dem er det 89 meter ned til bunnen av juvet. Hva tenkte de da de satt der? Var de redde, eller var det blitt så dagligdags at de ikke lengre tenkte konsekvenser. De ser relativt fornøyde ut der de sitter, så vi som betrakter bildet kan kanskje anta at de ikke var videre bekymret for arbeidet.

Det fins mange lignende eksempler på arbeid som man i dag ville kalt farlig og uforsvarlig, men som den gang bare var en vanlig dag på jobben. Det er kabelstrekk på Herøya, arbeid med syretårn på Notodden og Rjukan, bygging av master og høye fabrikkbygninger. Mennesker henger utenfor høye master, dingler på utsiden av minareten kun på en liten plankebit og balanserer høyt til værs på tynne stålbjelker.

Fotografene hadde jo ikke så rent lite farefullt oppdrag de heller. De måtte også opp i høyden med alt fotoutstyret sitt. Den gang store belgkameraer med glassplater som skulle skiftes ut mellom hver eksponering. Det står stor respekt av ikke bare anleggsarbeiderne men også fotografene som fulgte etter dem for å dokumentere det hele.

Våre bilder er kanskje ikke av arbeidere 260 meter over bakken som bildet fra New York, men arbeiderne er jammen høyt nok. Og motivene er flott dokumentasjon på et arbeidsliv i starten av forrige århundre. Her presenterer vi et lite uttrekk fra en anleggsarbeiders hverdag tidlig i forrige århundre.

Du kan se hele historien bak bildet fra skyskraperen i New York her.

Du vil og like