fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Kronprins Haakon til Vemork 28. februar

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon vil være til stede ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork 28. februar 2018.

Kronprinsen vil gjennomføre deler av sabotørenes angrepsrute siste del fra Hardangervidda til Vemork, delvis på ski, delvis til fots, nøyaktig samme rute som sabotørene brukte under angrepet. Underveis vil Kronprinsen bli satt inn i historien om tungtvannsaksjonene.

Arrangementet på Vemork finner sted på ettermiddagen. Arrangementet vil være åpent for publikum.

Tungtvannsaksjonen
28. februar er det 75 år siden den berømte tungtvannsaksjonen – Operasjon Gunnerside – på Vemork ved Rjukan. Til sammen 11 sabotører fra Norwegian Independent Company, senere kalt Kompani Linge, i Storbritannia gjennomførte en vellykket sprengning av Norsk Hydros anlegg for tungtvann i kjelleren på hydrogenfabrikken på Vemork. Målet var å hindre en mulig tysk atombombe under krigen, og i ettertid er denne aksjonen omtalt som den mest vellykkede og mest berømte sabotasjeaksjon under hele den 2. verdenskrig. Karene som var med på denne operasjonen er da også blant de høyest dekorerte soldater fra krigen.

Akkreditering
Presse som ønsker å dekke Kronprinsens besøk til Vemork må sende søknad om akkreditering elektronisk til Jan W. Jensen Ruud hos Fylkesmannen i Telemark på e-post: fmteJJR@fylkesmannen.no innen mandag 19. februar 2018 klokken 12.00.

Du vil og like