fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Foto: NIA / Unni Coward samlingen
Foto: NIA
Foto: Tomasz Wacko / NIA

Krokan er første gang nevnt i 1729, og var den gang en husmannsplass under gården Fosso.  Krokan lå opprinnelig like nedenfor juvet ved Maristien – rett ved Rjukanfossen, mens Fosso lå på oversiden.  I 1856 ble gården skilt ut som eget bruk.

Les mer

Den norske Turistforening (DNT) ble opprettet i 1856, og allerede samme året bestemte foreningens ledelse seg for å kjøpe gården Krokan.  Det ble foreningens aller første hytte.  Stedet skulle innlosjere turister som kom for å oppleve Rjukanfossen og den vakre Vestfjorddalen.

DNT åpnet driften på Krokan i 1871 og holdt det gående i 25 år. På midten av 1890-tallet ble det bygget vei til toppen av fossen og Hotell Rjukan ble anlagt.  Med vei og hotell ga DNT opp driften i 1896.  Stedet ble først leid ut til den nye turistvirksomheten, som flyttet det som anneks opp til hotellet.  I 1903 ble gård og grunn solgt til Måneelvens fossekompani – som etter hvert ble til Norsk Hydro.  Frem til krigen ble det benyttet til kontorer og rimelig overnatting for ansatte i Hydro.

Krokan turisthytte eies av Norsk Industriarbeidermuseum og driftes i sesong av DNT Telemark.

Krokan turisthytte er åpen på bestilling.

Norsk Industriarbeidermuseum
Vemork
3660 Rjukan

Telefon/Resepsjon: 35 09 90 00

Krokan Turisthytte: 907 48 080

E-mail: post@nia.no