fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Jernbaneungenes juletrefest 1959

Rjukanbanens Funktionæres Forening ble stiftet i 1909, snaue to måneder etter åpningen av Rjukanbanen. Foreningen hadde sitt navn frem til 1921, da byttet den navn til Rjukanbanens forening. Medlemmene i foreningen var alle ansatt ved jernbanen.

Da foreningen rundet 50 år i 1959 ble det fremmet forslag fra Odd H. Schultz og John Solvang om å arrangere en juletrefest for «jernbaneungene». Etter at foreningen fikk med seg Rjukan Framlag til å bistå med arrangementet ble det vedtatt å avholde Jernbaneungenes juletrefest. Framlaget ble forespurt for å sikre at kvelden ble vellykket siden framlaget hadde god erfaring fra tidligere juletrefester, selvfølgelig mot en rundhåndet bidrag til Framlagets drift på kr. 50. Denne juletrefesten i 1959 skulle bli den første, men ikke den siste. Rjukanbanens forening arrangerte dette som en tradisjon i overkant av ti år.

Det første året var det påmeldt 38 voksne og 44 barn og festen skulle avholdes på Rjukanhuset. Det står skrevet i brev til Rjukan Framlag datert 11.10.1959 fra foreningens leder Odd H. Schultz at de kunne forvente 30 – 50 unger og rundt 20 mødre til festen. Foreningen hadde leid både store salen, lille salen og anretningen til sitt arrangement og leieprisen var henholdsvis kr. 75, kr. 50 og kr. 5. Mange av de senere festene ble avholdt i Mogata 2.

Jernbaneungenes juletrefest var viden kjent for sine rause godteposer. Det står i regnskapet for 1959 at posene ble fylt med gullvafler, appelsin, sjokoladefigurer, peanøtter og lignende. Det var også rikelig med brus til alle ungene. Til festen i 1959 ble det bestilt syv wienerstenger, hundre boller og fire store julekaker. Dette skulle bli ett stykke winerstang, en bolle og ett stykke julekake til i alt 100 personer. Det antas at foreningen hadde mye kake å kose seg med på arbeidsplassen i dagene etter juletrefesten!

Juletrefesten skulle starte kl. 17:00. Dette var nøye planlagt i forhold til de gjeldende togtidene slik at man også skulle få med seg ungene som bodde nedover i dalen. Det gikk på denne tiden tog fra Mæl til Rjukan kl 16:17. Da kunne de ta toget nedover igjen kl. 18:30 eller kl. 20:00.

Til inntekt for juletrefesten ble det igangsatt ett lotteri på forhånd der man kunne vinne dukken Kari. Loddene kostet 0,25 øre pr. lodd og trekningen skulle ikke som man kanskje skulle tro foregå på juletrefesten, men den 5. desember. Vinneren i året 1959 var Kirsti Asskildt. Hvem vet, kanskje finnes dukken fra tidenes første juletrefest for jernbaneungene på Rjukan fremdeles.

Du vil og like