fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Jernbaneferga M/F Storegut vil seile i sommer!

Rjukanbanen ved Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) kan med stor glede fortelle at M/F Storegut vil gå i trafikk på Tinnsjøen i sommersesongen 2021. Jernbaneferga M/F Storegut vil tilby en idyllisk reiseopplevelse på Tinnsjøen.

Den ærverdige jernbaneferga fra 1956 vil gi publikum opplevelser med historisk sus av både industri- og skipsfart.

Om bord i denne fantastiske jernbanefergen  vil det være mulig å besøke et imponerende maskinrom, mannskaps- og offisersavdeling og naturligvis salongene som tydelig viser klasseskillet som ble etablert fra Norsk Hydro sin barndom.

Førsteklassesalongen ble restaurert til sin originale 50-tallsinnredning, og herfra er det fantastisk utsikt over naturen og kulturminnene som finnes langs Tinnsjøen.

-Vi er så glade for at museet kan tilby turer på Tinnsjøen med M/F Storegut i sommer, og gleder oss til å gi publikum gode opplevelser og historieformidling, sier avdelingsleder ved Rjukanbanen, Einar Gabrielsen.

Jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut, som begge inngår i museets samling, er de eneste i sitt slag internasjonalt, og er som eneste skip i verden skrevet inn på UNESCO’s verdensarvliste.

Når M/F Storegut ble sjøsatt i 1956 var den blant verdens største innenlands jernbaneferge og mest moderne skip.

Skipstrafikken over Tinnsjøen var en forlengelse av jernbanestrekningene Rjukanbanen og Tinnosbanen, og var avgjørende for å transportere en av Norges viktigste innovasjoner, kunstgjødsel, til verdensmarkedet.

Skipstrafikken var også avgjørende for alle de som jobbet og bodde på Rjukan og i Tinn, og var på mange måter navlestrengen både for industrien og folk.

Tinnsjøfergene er omfattet av Riksantikvarens program for fartøyvern, hvor mantraet i en årrekke har vært «vern gjennom bruk». M/F Storegut som en historisk viktig ferge bør etter museets syn være i årlig trafikk for å kunne holdes godt vedlike, og vi vet det er stor interesse for slike fartøyer blant mange ulike grupper, sier direktør Anna Hereid ved NIA.

NIA ser frem til å ønske gjester velkommen om bord fra og med mandag 21. juni.

Billetter og info til en av sommerens store opplevelser blir publisert på nia.no etter påske.

Du vil og like