Telemark kunstmuseum (NIA) sin første utstilling i 2025 er et møte mellom mor og sønn i kunsten med tekstil og videoverk. Dette er første gang de to kunstnerne stiller ut sammen.
Utstillingen åpner 18. januar og henger til 20. april 2025.
Da tekstilkunstneren Agnes Guttormsgaard ble syk med multippel sklerose, måtte hun tilpasse sitt kunstneriske uttrykk, og etter hvert bruke assistent for å ferdigstille tekstilarbeidene. I dag er det sønnen, kunstner Vebjørn Guttormsgaard Møllberg, som assisterer i hennes kunstneriske arbeid. Nå stiller de ut sammen med både egne kunstverk, og arbeider de to har laget sammen.
TEKSTIL OG VIDEO
Utstillingen viser tekstilkunst av Agnes Guttormsgaard, og tekstilkunst og videoverk av Vebjørn Guttormsgaard Møllberg. Begge kunstnerne har tilknytning til Notodden, og dette er første utstilling i Telemark kunstmuseum for begge kunstnerne.
«Det er veldig spennende å stille ut i Telemark Kunstmuseums store, flotte historiske lokaler. Vi har kunnet jobbe med et utradisjonelt høydeformat på de to nye billedvevarbeidene vi har laget sammen. Vi har også hatt muligheten til å vise hele bredden av begges separate kunstnerskap. Selv om utstillingen er mangfoldig, kan vi i dette store lokalet gi plass og luft til både små og store enkeltverk» sier Agnes og Vebjørn om utstillingen.
INTERFERENS
De siste årene har Agnes hatt behov for vev-assistent for å lage egne verk. Sønnen Vebjørn Guttormsgaard Møllberg har jobbet som hennes assistent siden 2017. Siden 2021 har de gått over til å samarbeide på et likeverdig grunnlag.
«Vi jobber både sammen og separat med transparent billedvev. Denne uttrykksformen innebærer at renningen i vev-arbeidene er delvis synlig. Vi farger alt ullgarn selv med kjemiske syrefarger, og bruker det både til renning og innslag. Vi farger renningen med den indonesiske fargeteknikken Ikat. Dette gjør at vi kan komponere mønstre også i den synlige renningen» forklarer de to.
Både Guttormsgaard og Guttormsgaard Møllberg er opptatt av bølger og ringvirkninger i sine kunstneriske uttrykk. Tittelen Interferens kan tolkes på flere måter. Inn fysikkens verden beskriver dette hvordan to eller flere bølger opptrer på samme sted, møtes, og danner et nytt bølgemønster. I overført betydning sier det også noe om duoens kunstneriske virke, hvor de påvirker, blander seg og “forstyrrer” hverandre.
De to kunstnerne arbeider med hvert sitt uttrykk, men de siste 7 årene har de også samarbeidet. Utstillingen viser verk fra perioden 1981-2025, og viser både kunstverk som er laget av de to kunstnerne sammen og alene. Arbeider som presenteres i utstillingen er en kombinasjon av verk i kunstnernes eie, og innlån fra privatpersoner, offentlige- og private samlinger.
OM KUNSTNERNE
Agnes Guttormsgaard, (f. 1954) bor og jobber på Notodden. Hun er utdannet ved Statens håndverk og kunstindustriskole (KHIO) og Formingslærerhøgskolen på Notodden (USN). Fra hun var ferdigutdannet i 1978 til langt ut på 2000-tallet hadde hun en aktiv karriere, hvor hun blant annet deltok på Kunsthåndverkernes årsutstilling hvert eneste år mellom 78 og 91.
Guttormsgaard har utsmykket bl.a. Skien Kretsfengsel, Tokke kommunehus, og USN Notodden.
Vebjørn Guttormsgaard Møllberg (f. 1984) bor i Oslo og jobber på Notodden og i Oslo. Han arbeider både med tekstilkunst og videokunst, og viser ofte begge kunstuttrykk i samme utstilling. Tematisk jobber han med motstand, fremmedgjøring og ubehag i naturen.
Møllberg er utdannet med en Master of fine arts fra Det kongelige Danske Kunstakademi i 2015 og Bachelor of fine arts fra Kunstakademiet i Tromsø i 2010, han har også tidligere gått på Nordland kunst og filmskole.
Program utstillingsåpningen lørdag 18. januar kl. 13.00
Åpningstale holdes av Ellef Prestsæter, kunstner og vitenskapelig assistent ved UiO.
Forfatter Amalie Kasin Lerstang leser fra boken «Rikt er et folk som har skogen».
Musikk ved André Borgen fra Notodden.
Pressefoto kan lastes ned her: Presse NIA
For mer informasjon kontakt:
Telemark kunstmuseum, NIA: Helene Brekke, tlf. 92855557 / h.brekke@nia.no
Presseansvarlig, NIA: Rita Engedalen, tlf. 92094584 /r.engedalen@nia.no