Velkommen til Heddal Bygdetun
På tunet kan du hilse på gårdsdyrene og ta del i ulike aktiviteter. Hver dag i publikumssesong er det mulig å bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet sammen med husmannen, som forteller og viser frem både storgården og husmannsplassen Hola. Nytt i år er at husmannsstua Hola er åpen for publikum.
Les mer
Alle bygningene er flyttet til museet fra det nærliggende distriktet. Husenes plassering gir et inntrykk av hvordan en velstående gård kan ha sett ut i dette området for omlag 200 år siden. Rambergstugo er hovedhuset på tunet, og i dette byggets andre etasje kan man se «uppstugo», som rosemaleren Olav Hansson malte i 1784. På bygdetunet finner man også husmannsplassen Hola og Fyrileivstugo. I sistnevnte stue er interiøret skåret ut og malt av treskjæreren og rosemaleren Olav Fyrileiv. 400 meter fra bygdetunet ligger Heddal stavkyrkje. Kirken er 800 år gammel og Norges største stavkirke.
Strie Heddalsbønder
Heddal har en mangfoldig historiekultur med, treskjæring, rosemaling, folkemusikk og folkedrakter. Og gjennom et besøk på Heddal Bygdetun får du et innblikk i livet til bonden og husmannen. Vi forteller også historien om hva som gjorde de strie heddalsbøndene så forskjellig fra de andre bondesamfunnene i Telemark.
Heddal Bygdetun holder åpent i sommersesongen.
Voksen kr 35,-
Barn kr 25,-
Familiebillett kr 80,-
Adresse:
Heddal bygdetun
Heddalsvegen 385
3676 Notodden
Kontaktperson:
Helge Anderson, museumsbestyrer Heddal Bygdetun,
Tlf: +47 909 64 601.
E-mail: h.anderson@nia.no
Bjørn Strander, museumshåndtverker,
Tlf: +47 402 14 021
E-mail: b.strander@nia.no
Tore Widvey, museumshåndtverker,
Tlf: +47 909 55 676
E-mail: t.widvey@nia.no
Hva skjer?
Rambergstugo
Faste Formidlings tilbud
Sagn og soge
Drømmen om livet – husmann og bonde i brytningstid, DKS
Praktisk informasjon
Parkering
Besøkende kan benytte seg av parkeringen til Heddal Stavkyrkje 100m fra til museet. Det er også noen få parkeringsplasser ved bygdetunet. Ved fremlegg av handicapbevis kan en benytte seg av en av handicapparkeringsplasser oppe på tunet.
Ved andre helsemessige årsaker kan en kontakte museet for egen avtale.
Brukertilpasning
De gamle husene ved Heddal Bygdetun er ikke handicaptilpasset.
Tekstene i utstillingene er skrevet på Norsk og Engelsk.
Mat og drikke
Heddal Bygdetun har enkel servering i kiosk.
