fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum

Fullt hus under åpningen av «Det ligger i vår natur»

Publikum strømmet til åpningen av årets første utstilling i Telemarksgalleriet! Utstillingen markerer avsluttningen på DNTs 150 års jubileum

«Det ligger i vår natur» åpnet i Telemarksgalleriet 19. januar. Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretæren i Den Norske Turistforening talte på veiene av foreningen og Tor Nicolaysen, styreleder i Helberg-stiftelsen og driver av Rjukan Fjellstue, fortalte den spennende historien om oppdagelsen av Rjukanfossen og dens berømmelse.

Knut Olav Åmås, Direktør i Stiftelsen Fritt Ord, holdt åpningstalen. Han fulgte opp med å siterte Aasmund Olavsson Vinjes Ferdaminne frå Sumaren 1860: 

Maalarar og andre Folk som fara etter at sjaa Vænleiken i Landskapet, kunne vera visse paa aa finna noko stort og fagert for seg, naar Folket der ikring segja at det er stygt. Rjukanfossen er soleis fælt stygg, segjer Tinddølen, og han kan ikki faa i Hovudet sitt at folk fara lang Veg for at sjaa han.

For det var på en måte ved Rjukanfossen det hele startet. DNTs første hytte, Krokan, lå plassert ved juvet til Rjukanfossen som lenge var Norges største attraksjon. Kunstnerne var på mange måter de første vandrerne i fjell og mark og kan sier å ha «oppdaget» det storeslåtte med naturen.

Det musikalske innslaget stod Jazzpianist Maren Selvaag for. Hun fremførte et bestillingsverk fra Gjendesheim komponert på oppdrag fra Turistforeningen under Selvaags kunstneropphold ved Gjendesheim turisthytte. Verket var tidligere kun fremfør offentlig én gang i anledning DNTs konferanse om bærekraftig friluftsliv i 2017. Stykket akkompagnertes av en bildefremvisning med fotografier fra Gjende av Anki Grothe.

 

Trykk for store bilder:

 

Du vil og like