fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

5. juli 2019 kl. 12:00 - 13:00

Sted

Telemarksgalleriet
O.H. Holtas gate 27
Notodden, 3678 Norge
+ Google-kart
Hjemmeside:
nia.no

Velkommen til offisiell åpning av Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv

På innskrivingsdagen på UNESCO Verdensarvliste, fredag 5. juli kl. 12.00, inviterer NIA til offisiell åpning av Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv på Notodden. 
Foto: Helge Anderson / NIA

Utstillingen «Gnisten» på Notodden er utvidet, delvis omarbeidet og omprofilert til Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv.  Utstillingen inneholder nå nye elementer som omtaler UNESCO, verdensaridéen og -konvensjonen, og setter Rjukan-Notodden Industriarv inn i kontekst med verdensarv for øvrig.  Utstillingen er i tillegg utvidet med et nytt objekt, nemlig professor Kristian Birkelands terrella som han benyttet i sin forskning på himmellegemer og nordlys.  Denne forskningen var av stor betydning da han konstruerte lysbueovnen som gjorde det mulig å hente nitrogenet ut av luften og produsere mineralgjødsel.

Arbeiderne og arbeiderkulturen omtales i større grad i den utvidete utstillingen med en fotoinstallasjon hvor man kan bli tatt bilde av som en industriarbeider ved fabrikken på Notodden.

Det er også laget en tidslinje for utviklingen av gjødselindustrien og Rjukan-Notodden Industriarv, hvor historiske høydepunkter presenteres med mulighet for fordypning.  Siste del i tidslinjen viser hvordan dagens gjødselprodusent Yara bringer arven videre og møter fremtiden gjennom nye, spennende prosjekter.

Vi feirer offisiell åpning av Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv og innskrivingsdagen vår med kake og kaffe! Arrangementet er gratis.

Runar Lia, direktør for NIA ønsker alle velkommen til åpning.
Bluesmusiker Trond Ytterbø vil stå for det musikalske innslaget. Han er en ektefødt musiker og komponist med sterke røtter i arbeiderkulturen og bluesen.  Trond Ytterbø fikk LOs kulturpris i 2012. Gry Fuglestveit, ordfører i Notodden kommune, vil stå for den offisielle åpningen av Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv.  Nathalie Skovholt fra Yara International vil si noen ord på vegne av Yara. Halvor Sælebakke, leder for verdensarvsenteret, vil fortelle om verdensarvsenteret og videre planer.