fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

24. april 2020 - 25. april 2020

Sted

Vemork

AVLYST! Velkommen til et spennende og innholdsrikt fagseminar

Telemark Historielag i samarbeid med Norsk Industriarbeidermuseum inviterer til jubileumsseminaret Da freden kom til Telemark 24.-25. april på Rjukan.
Feiring av frigjøringen i Bø 8. mai 1945. Foto: Telemark Museum

Det er 75 år siden Tyskland kapitulerte og andre verdenskrig var over. Situasjonen var spent før frigjøringen. Ville de tyske styrkene overgi seg uten kamp? Fredsdagene var kaotiske; det var tid for flagg og feiring, men også for oppgjør og hevn. Oppgjør med NS-medlemmer, med jenter som hadde forelsket seg i en tysk soldat og med dem som hadde tjent gode penger på handel med tyskerne. Med dette seminaret ønsker vi å løfte frem flere stemmer, stille nye spørsmål og dykke ned i ubrukte kilder. Hva gjorde tyskerne i Telemark etter 8. mai 1945? Hvordan ble de behandlet? Hvordan opplevde barna i Telemark freden?

Journalist Anne Spånem skrev for noen år siden en artikkelserie i Varden om barna som var «født skyldig»; barn med norsk mor og tysk far og barn av NS-medlemmer og -sympatisører. På seminaret lar hun oss møte to av dem som vokste opp i skyggen av krigen.

Meld deg på seminaret her.