fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

18. juni 2020 - 16. juli 2020

Velkommen til byvandring på Notodden!

Torsdag 18. juni, 2. juli og 16. juli kl. 1300. Bli bedre kjent med verdensarvbyen Notodden og hvordan den ble til.
Foto: Målfrid Ravnåsen Vangen / NIA

Sommer 2020 arrangerer vi byvandringer følgende dager:

Torsdag 18. juni kl. 1300, torsdag 2. juli kl. 1300 og torsdag 16. juli kl. 1300.
Tema: Byen blir til.
Sted: Fra verdensarvsenteret og Tinfos, Villamoen og Grønnbyen.
Varighet: 60 min.
Pris: Kr. 100 (voksen), kr. 80 (honnør), kr. 30 (10-18 år). Barn under 10 år er gratis.

Billetter må kjøpes på forhånd på nia.no/billetter. Lenke til billettkjøp finner du her: torsdag 18. juni, torsdag 2. juli, og torsdag 16. juli.

Omvisningene vil være med Trond Aasland (18/6), Målfrid Ravnåsen Vangen (2/7) og Kaia Hortemo Skåttet (16/7).

 

Verdensarvsenteret og Telemarksgalleriet

5. juli 2015 ble Rjukan- Notodden Industriarv innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Verdensarvsenteret har en avdeling på Vemork ved Rjukan og en på Notodden. På Notodden holder Verdensarvsentret til i samme bygg som Telemarksgalleriet, i det som tidligere var en del av Tinfos Papirfabrikk. Her kan du oppleve utstillingen Gnisten, som handler om starten på det industrielle eventyret som fant sted i Telemark for litt mer enn 100 år siden – og som nå er blitt verdensarv, eller oppleve stor kunst i kunstmuseet og i sliperihallen.

Tinfos kulturmiljø

Industriområdet Tinfos ligger tett inntil Tinnelva og er et fredet kulturmiljø med historisk sus. Her er fabrikk-bygninger fra slutten av 1800-tallet, kraftstasjoner fra århundreskiftet, damanlegg og spor etter det som trolig var verdens første vannkraftverk.

Villamoen og Admini

Da Hydro ble etablert i 1905 med Sam Eyde som generaldirektør, begynte oppbyggingen av et nytt industrisamfunn med klar struktur. Villamoen var opprinnelig boligområde for ingeniører og høyere funksjonærer. Ytterst troner staselige Admini, Hydros første administrasjonsbygning.

Grønnbyen

På nivået under Villamoen ligger Grønnbyen, som var boligområde for arbeiderfamilier. 28 boliger ble oppført i årene 1906-11 med innlagt vann og strøm. Dette var trolig Norges første haveby for arbeidere. Husene har bevart sitt opprinnelige preg og har en viktig posisjon innenfor verdensarven.