fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

1. mai 2017 - 17. januar 2018

«Vannstoffen» 1928 – 1977 – Den udødelige fabrikken

På kanten av stupet på Vemork reiste det seg en enorm bygning i stål og betong i 1928. Her skulle det produseres vannstoff/ hydrogen til en ny og mer effektiv produksjonsmetode for kunstgjødsel. Bygningen, som ble kalt «Vannstoffen», skulle seinere huse tungtvannsproduksjonen på Vemork.
Nattbilde. Hydrogenfabrikken
Nattbilde. Hydrogenfabrikken. Foto: Norsk Hydros fotosamling/NIA

Det var den kjente arkitekten Thorvald Astrup som fikk i oppdrag å tegne hydrogenfabrikken. I utstillingen kan du studere ulike tegningsutkast han laget til arbeidet. Du finner også det endelige forslaget som ble godkjent.

Arbeidet på Vannstoffen var tungt og farefullt; det innebar å jobbe med asbest og varm kalilut. I utstillingen finner du en arbeiders egen beretning om hvordan det var å arbeide på fabrikken. Utstillingen belyser også hvordan arbeidsforholda og skiftordningene var. Den berører også temaer som bygging og produksjon, og formidler hvordan bygget så ut på innsiden og utsiden.

7. november 1971 stanset driften. Demonteringen tok flere år, men 21. juni 1977 ble siste rest av fabrikken jevnet med jorden. Det skulle imidlertid vise seg at kjelleren der tungtvannsproduksjonen foregikk var intakt.

Utstillingen er et samarbeid mellom Bjørn Iversen og Norsk Industriarbeidermuseum.