fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

16. oktober kl. 13:00 - 15:00

Gratis

Sted

Vemork

Tungtvannssabotørenes retrett 1943

Lørdag 16. oktober kl. 13.00 markerer vi lanseringen av boka: Tungtvannssabotørenes retrett 1943. 600 kilometer på ski fra Vemork til Sverige, med foredrag og forfattermøte på Vemork.
Fote: Ares forlag

Forfatteren, Tom Lium, forteller historien om de fem sabotørenes retrett fra Vemork til Sverige helhetlig og inngående med kart, bilder, stedsbefaringer, og hittil ukjente og unike kilder internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

Boka gir et godt innblikk i krigen og tungtvannsaksjonenes bakteppe og belyser blant annet den britiske hemmelige organisasjonen, Special Operation Executive (SOE), i tillegg til Kompani Linge og, den militære aksjonen, retretten og den enkelte sabotørs rolle og liv, frem til freden kom i 1945.

Det er en imponerende historie forfatteren forteller om fysisk og psykisk styrke, ferdigheter og overlevelse, disiplin og besluttsomhet, moral, oppofrelse og lederskap, og hva mennesker kan klare når viljen og motet er sterkt nok.

Tom Lium (1961) er oppvokst i Torpa og er bosatt i Oslo. Han har en MBA, er utdannet lektor og offiser.
Han har hatt flere sentrale roller i norsk næringsliv, vært selvstendig næringsdrivende, lokalpolitiker og i 15 år var han områdesjef i Heimevernet. Boken er utgitt på Ares forlag og vil kunne kjøpes i museumsbutikken på Vemork.
Dette er Tom Liums første bok.

Sjef for Forsvarets spesialkommando (SFK) oberst Lars William Lilleby har skrevet forord til boken og Anna Hereid, direktør ved NIA, står for etterord.

Historiene knyttet til tungtvannet er viktig for NIA og Rjukansamfunnet og ved NIA er vi glade og beæret over at Tom Lium og Ares forlag har valgt å legge lanseringen av en bok som belyser viktige sider ved Tungtvannssabotørenes prestasjoner og hva de gikk gjennom til nettopp Vemork, stedet der det hele kulminerte i en av andre verdenskrigs mest kjente sabotasjeaksjoner og der vi snart kan ønske et stort publikum velkommen til å se selve Tungtvannskjelleren på nært hold, sier Anna Hereid.

Av smittevernhensyn er det forhåndssalg av billetter på nia.no / billetter.

Arrangementet er gratis.

For mer informasjon ta kontakt med:

Rita Engedalen, Presse og markedsansvarlig NIA, tlf: 920 94 584 e-post r.engedalen@nia.no