fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

25. juni 2018 - 10. august 2018

Sommer med Rjukanbanen

Mæl er en god stasjon for både på- og avstigning i løpet av sommeren. Herfra tilbyr Rjukanbanen både familieaktiviteter, turer med motorferga Storegut, togturer, utstillinger, omvisninger og servering.
Besøkende slapper av på Mæl
Foto: Hilde Widvey/NIA

Denne sesongen tilbyr Rjukanbanen to nye utstillinger. Begge har sitt utgangspunkt i Rjukan – Notodden Industriarv. Den ene utstillingen presenterer prosjektet «Jernbaneminner fra Rjukanbanen og Tinnosbanen» og er satt opp i ei godsvogn på Mæl. Jernbaneminner-prosjektet samler inn og formidler verdifullt materiale om Rjukan- og Tinnosbanens betydning i livet til ansatte og reisende. Prosjektet er i sitt andre år, og materialet vi har fått nå handler i stor grad om Hydros topp-år på Rjukan. Utstillingens mål er derfor å levere inntrykk og smakebiter fra Rjukanbanen på 1950- og 60-tallet. Her er det både film, intervjuer, tekster og gjenstander. Elever ved Rjukan videregående skole og Notodden ungdomsskole er samarbeidspartnere i dette prosjektet.

Senkingen av D/F Hydro

Utstillingen «Senkingen av D/F Hydro» presenterer den dramatiske sabotasjeaksjonen Senkingen av D/F Hydro, som skjedde 20. februar 1944 på Tinnsjøen. Utstillingen kan oppleves på Mæl stasjon. Foranledningen til aksjonen var at det ble bestemt at tungtvannsproduksjonen skulle flyttes fra Vemork til Tyskland. Senkingen av dampfergen Hydro ble utført for å hindre at det resterende tungtvannet som fantes på Vemork skulle komme fram til Tyskland. 18 mennesker, 14 nordmenn og 4 tyske soldater, omkom under aksjonen. I utstillingen blir du bedre kjent med sabotørene som utførte aksjonen, og den formidler også noen av dilemmaene de sto overfor under planleggingen og gjennomføringen. Du vil kunne se film av D/F Hydro som ligger på 430 meters dyp. Utstillingen formidler ikke minst den gripende historien om fiolinisten Arvid Fladmoe og noteheftet hans. Fladmoe var blant dem som overlevde.

På Mæl tilbyr vi familieaktiviteten Stasjonsmesteren, i tillegg til at ungene både kan kjøre tog og seile ferge på mini-Tinnsjøen. Sommersesongen på Mæl er tilgjengelig fra 25. juni til 10. august.

Omvisning kl 11:00, 12:30, 14:30 og 16:00.

Pris: 60,- Omvisning og utstilling

Kontaktinfo

NIA,
Tlf: 35 09 90 00
E-post: post@nia.no