fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

27. april 2019 kl. 12:00 - 15:00

Sted

Rjukanbanen

Rjukanbanen i 110

I 2019 er det 110 år siden Vestfjorddalens kommunikasjon ble omdefinert for alltid av Rjukanbanen. Som en nødvendig del av industrialiseringen i dalføret tøffet og dampet de første lokomotiv inn på strekningen i 1909. Lørdag 27. april ønsker Norsk Industriarbeidermuseum alle velkommen til Rjukan stasjon. Ta turen for å bli bedre kjent med Rjukanbanen, både ute på sporet og inni bygningene. Vi feirer kulturminnet Rjukanbanen med en spennende aktivitetsdag for hele familien.

Rjukan stasjon var selve hjertet i Hydros godstransport, med sin plassering mellom fabrikkområdet, Vemorksporet og jernbanelinja østover mot havet. I løpet av åtti år ble det ekspedert 30 millioner tonn gods med jernbanen, mellom Hydro Rjukan Fabrikker og verdensmarkedet.

Allerede i 1911 gikk første avgang med gjødsel ut av dalen, og samme år ble banen ombygget til elektrisk drift. Systemet på Rjukanbanen og Tinnosbanen skulle senere sette standard for elektrisk jernbanestyring i Europa. Transportåren over Tinnsjøen og i Vestfjorddalen var den livgivende pulsen som gjorde industrieventyret mulig.

Vi ønsker deg velkommen til Rjukan stasjon lørdag 27. april kl 12:00-15:00.

NIA Verdensarvsenteret og Rjukanbanens Venner samarbeider om en markering av 110 år med jernbane. Denne lørdagen kan dere sykle dresin, løse vår nye jernbanerebus, inspisere banens lokomotiv ved lokstallen, få høre om planene for den nye vernehallen, bli kjent med Rjukanbanens Venner. Enkel kafé på området.