fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

10. juli - 8. august

Sted

Vemork

Opplev omvisninger i Tungtvannskjelleren i sommer!

I sommer er siste mulighet til å delta på våre eksklusive omvisninger i selveste Tungtvannskjelleren på Vemork før byggeprosjektet er ferdig
Foto: Bjørn-Owe Holmberg

BILLETTER KJØPES HER

NIA vil tilby omvisninger i Tungtvannskjelleren hver dag i sommer fra 10. juli til 8. august med turer kl. 13.00, 15.00 og 17.00.

Kunnskapsrike og engasjerende guider tar deg med på en omvisning som varer i ca 50 minutter. Her vil du få anledning til å se hvor Rønneberg og Kayser krabbet inn, og ikke minst høykonsentrasjonsrommet hvor selve sabotasjeaksjonen fant sted. Operasjon Gunnerside bestod av 11 sabotører – det vil derfor være 11 billetter til salgs på hver omvisning i kjelleren.  Her står du midt i et stykke viktig krigshistorie. Motet og viljestyrken til de 11 heltene kan nærmest tas og føles på i det du trer inn i ruinene av kjelleren.  I Tungtvannskjelleren vil du oppleve noe du neppe har opplevd før – stå og gå i Norges første, og Europas største industriarkeologiske utgravning.  Et nytt museumsbygg vil åpnes sommeren 2022, så dette er siste mulighet til å besøke Tungtvannskjelleren slik den ble funnet.

I år er det 78 år siden aksjonen, som i dag har blitt en norsk heltefortelling om 11 sabotører under 2. verdenskrig. Under ledelse av fenrik Joachim Rønneberg, klarte sabotørene å snike seg usett av tyskerne, inn i tungtvannskjelleren på Vemork for så å sprenge tungtvannsanlegget.

I dag ser vi tilbake på aksjonen som en av de mest berømte – og viktigste – sabotasjeaksjonene fra 2. verdenskrig.