fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

30. desember 2017 kl. 12:00 - 14:00

Opplev «jakten på tungtvannskjelleren» i ord og toner

NIA ønsker velkommen til Vemork lørdag 30. desember klokka 12.00 til et arrangement som handler om den berømte og viktige tungtvannskjelleren. Vi inviterer til et variert og spennende program og lover god julestemning.
Nesten hele Gunnerside teamet samlet. Foran fra venstre: Hans Storhaug og Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Fredrik Kayser, Kasper Idland og Birger Strømsheim. Knut Haukelid og Leif Tronstad (i England under aksjonen) manglet.
Nesten hele Gunnerside teamet samlet. Foran fra venstre: Hans Storhaug og Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Fredrik Kayser, Kasper Idland og Birger Strømsheim. Knut Haukelid og Leif Tronstad (i England under aksjonen) manglet. Foto: Ukjent, Leif Tronstad samlingen/NIA

Det har vært mye positiv oppmerksomhet om tungtvannskjelleren etter at den ble funnet intakt i september. På arrangementet vil direktør Runar Lia vise unike bilder fra utgravingen og fortelle om prosjektet «Jakten på Tungtvannskjelleren». Prosjektet har som mål å bruke dette enestående kulturminnet til å formidle krigs- og industrihistorie til dagens og framtidens generasjoner.

Åtte personer blant publikum vil få mulighet til å være med på en eksklusiv omvisning i den storslagne kjelleren. Utvelgelsen vil skje gjennom loddtrekning under arrangementet.

Tor Nicolaysen vil fortelle nye og dramatiske historier om tungtvannsabotørene og hva de opplevde i tiden før og etter Operasjon Gunnerside. Den berømte aksjonen fant sted natten til 28. februar i 1943, og satte tungtvannet fra Vemork på verdenskartet under andre verdenskrig.

Det blir kulturinnslag ved Kulturkraftverket. Kulturkraftverket består av lokale kunstnere som vil produsere opplevelser og innhold i Verdensarven. Det handler om musikk, teater, bilder og tekst.

Musikkprogrammet denne dagen vil være sanger med innhold relatert til Vemork, Hardangervidda, sabotørene og lokalsamfunnet. Helge Songe og Knut Nyheim fra Rjukan har satt sammen en ny og stemningsfull minikonsert som passer godt til romjula og tematikken denne dagen. Dette er første gang Songe og Nyheim opptrer sammen.

Etter arrangementet serverer museet julegløgg.

Arrangementet starter kl. 12:00 i reservekraftstasjonen og varer til kl. 14:00. Vi setter opp skyttelbuss t/r parkeringsplassen til museet på Vemork. Bussen starter å gå kl. 11:00.

Ordinære inngangspriser på museet.

De heldige vinnerne av en guidet tur i Tungtvannskjelleren må ikle seg nødvendig sikkerhetsutstyr før de tas med inn i den historiske kjelleren om lag kl.14.00.

Det er mulig å være med på familieaktiviteter på Vemork i hele romjula. Vi ønsker store og små velkommen!
 

Nattbilde. Hydrogenfabrikken
Nattbilde. Hydrogenfabrikken.
Foto: Norsk Hydros fotosamling/NIA

 

Kontaktpersoner:

Runar Lia , Direktør NIA,
tlf: 932 49 766 e-post r.lia@nia.no

Gunhild Lurås, Utstillingsansvarlig NIA,
tlf: 908 42 750 e-post g.luraas@nia.no

Rita Engedalen, Presseansvarlig NIA,
tlf: 920 94 584 e-post r.engedalen@nia.no