fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

14. september 2019 - 3. november 2019

Morten Slettemeås – Mosegrodd

Utstillingen viser nye maleri av Slettemeås.
Morten Slettemeås, "Mosegrodd" (2019), olje på lerret og 200 x 300 cm

I utstillingen MOSEGRODD utforsker Morten Slettemeås maleritradisjoner med referanser til norsk folkekunst, Telemarksmalerne, og til vår populærkulturelle billedhverdag.

I folkekunsten er det særlig akantusranken og dens bruk og historie som fasinerer kunstneren. Akantusranken er et kjent motiv i internasjonal kunsthistorie, og hadde spesiell stor betydning for norsk folkekunst på 1700-tallet. Kunstneren henter inspirasjonen fra sitt eget nærmiljø og slekt i Telemark da flere i Slettemeås’ slekt var treskjærere og rosemalere.

Videre er kunstneren inspirert av de såkalte Telemarksmalerne, særlig Henrik Sørensen, Erik Werenskiold og Kai Fjell, og deres søken etter det urnorske på 18- og 1900 tallet. I arbeidene som vises i Telemarksgalleriet refererer Slettemeås til folkekunsten og Telemarksmalerne gjennom en moderne kunstnerisk uttrykksform. Ulike historiske gjenstander fra NIAs egen samling blir satt i sammenheng med vår hverdag i dag og sammenblandingen danner grunnlag for en helt ny serie med malerier.

«Jeg ønsker å sette disse lokale elementene opp mot vår stadig globale hverdag og se det historiske opp mot vår flimrete samtid.»
– Morten Slettemeås

Om kunstneren

Morten Slettemeås (1975-) er opprinnelig fra Gvarv i Telemark, men bor og arbeider i Oslo. Han har sin utdannelse fra Statens Kunstakademi, og har hatt en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt med flere utstillinger i Mexico. Av tidligere utstillinger kan nevnes Bomullsfabrikken, Trafo, Galleri LNM, Museo de Arte Contemporaneo de San Luis Potosi (Mexico), Galería Luis Adelantado Valencia (Spania) og Museo de la Ciudad de Querétaro (Mexico).

Dette er kunstnerens første utstilling i Telemarksgalleriet.

 

Utstillingen ble åpnet av Nanna Løkka, seniorforsker ved TelemarkForsking og religionshistoriker. Musikk på åpningen var ved Anne Gravir Klykken og Frøydis Grorud.

Omtale
Anmeldelse i Klassekampen (16.10.19) av Øivind Storm Bjerke.