Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

14. september - 3. november

Morten Slettemeås

Utstillingen viser nye maleri av Slettemeås.
Morten Slettemeås, "Mosegrodd" (2019), olje på lerret og 200 x 300 cm

 

Jeg ønsker å sette disse lokale elementene opp mot vår stadig globale hverdag og se det historiske opp mot vår flimrete samtid.

Morten Slettemeås

 

Det er særlig akantusranken og dens bruk og historie som fasinerer kunstneren. Akantusranken er et kjent motiv i internasjonal kunsthistorie, og hadde spesiell stor betydning for norsk folkekunst på 1700-tallet. Kunstneren henter inspirasjonen fra sitt eget nærmiljø og slekt i Telemark da flere i Slettemeås’ slekt var treskjærere og rosemalere.

Videre er kunstneren inspirert av de såkalte Telemarksmalerne, særlig Henrik Sørensen, Erik Werenskiold og Kai Fjell, og deres søken etter det urnorske. Dette har dannet grunnlag for en helt ny serie med malerier. I arbeidene som vises i Telemarksgalleriet refererer Slettemeås til folkekunsten og Telemarksmalerne gjennom en moderne kunstnerisk uttrykksform. Maleriene åpner opp for ulike temaer og problemstillinger, som nasjonal og kulturell identitet, tilhørighet, fremmedfrykt og grenser.

Utstillingen åpner i Telemarksgalleriet Lørdag 14. september kl 13. Mer informasjon om åpningsarrangementet kommer.

Om kunstneren

Morten Slettemeås (1975-) er opprinnelig fra Gvarv i Telemark, men bor og arbeider i Oslo. Han har sin utdannelse fra Statens Kunstakademi, og har hatt en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt med flere utstillinger i Mexico. Av tidligere utstillinger kan nevnes Bomullsfabrikken, Trafo, Galleri LNM, Museo de Arte Contemporaneo de San Luis Potosi (Mexico), Galería Luis Adelantado Valencia (Spania) og Museo de la Ciudad de Querétaro (Mexico).

Dette er kunstnerens første utstilling i Telemarksgalleriet.