fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

13. september 2018 kl. 12:00 - 13:30

Minnebad på Notodden bibliotek – Kulturminnedagene 2018

NIA starter nå tredje år med prosjektet Jernbaneminner. Samarbeidet mellom museet og skolene skal videreføres og utvikles. I forbindelse med dette ønsker vi velkommen til et Minnebad på Notodden bibliotek 13. september. Informanter, ungdommer og representanter fra NIA utveksler erfaringer så langt i prosjektet og markerer årets innsamlingsarbeid. Arrangementet er samtidig en del av årets Kulturminne-program i NIA.
Foto: Hilde Widvey/NIA

Kulturminnedagene er en del av European Heritage Days, et initiativ fra Europarådet og Europakommisjonen for å feire den mangfoldige europeiske kulturarven. Formålet er å skape forståelse og interesse for kulturminner.

Årets kulturminnedager har temaet «Typisk norsk – ikke bare norsk». NIA tilbyr en variert arrangementsserie som markerer årets kulturminnedager.

Jernbaneminner er et prosjekt som samler inn muntlig historie fra Tinnosbanen og Rjukanbanen. Lokal ungdom intervjuer de eldre med minner fra jernbanenes driftstid og museet fungerer som mellomledd. Målet er brobygging mellom generasjonene, eierskap til verdensarven, samt innsamling og formidling av jernbaneminner.

Rjukanbanen, også kalt Vestfjorddalsbanen, ble åpnet i 1909 og nedlagt i 1991. I dag er banen et fredet industrielt kulturminne og en del av “Rjukan – Notodden Industriarv”. Arven etter etableringen av konsernet Hydro ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste 5. juli 2015. På Mæl stasjonsområde og fergeleie ligger jernbanefergene D/F Ammonia og M/F Storegut. Et eget sidespor fra Rjukanbanen – Vemork-linja var – lenka mellom Rjukan Fabrikker, Vemork Kraftstasjon og fra 1929 Hydrogenfabrikken på Vemork.

Tinnoset var i sin tid et av de jernbaneområdene i Norge med som hadde størst mengde godsformidling. Her finner du Tinnoset fergeleie, slippanlegget til Hydro, verksteder og Tinnoset stasjon i sørenden av Tinnsjøen. Fra Tinnoset fortsatte kunstgjødselet sin tur videre på Tinnosbanen mot sør-øst til Notodden. Rjukanbanen var Europas første elektrifiserte jernbanestrekning med normal sporvidde. Det særpregede, unike transportsystemet ble bygget for å frakte kunstgjødselproduktene til Norsk Hydro på Rjukan ut i verden. Anlegget er intakt. Det er Norges mest komplekse og vårt langstrakte industrielle kulturminne.

 

Norsk Industriarbeidermuseum

Rjukanbanen

Tlf. 35099000
3660 Rjukan