fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

5. juli 2018 kl. 18:00 - 19:45

Markering av 3 år med verdensarv

Torsdag 5. juli er det tre år siden Rjukan og Notodden ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.
Foto: Per Berntsen

Verdensarv-status er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et område kan få og medfører ansvar for å sikre verdensarvstedene for ettertiden.
På Notodden markerer NIA 3 år med verdensarv gjennom omvisninger og kåseri på Hydros Admini på Villamoen. Senior rådgiver Trond Aasland forteller om husets viktige historie og kåserer om «Holta, Eyde og Holte», som var tre viktige personer i vår industrihistorie. Det blir omvisninger kl. 18.00 og kl. 19.00 med et begrenset antall billetter.
Også Verdensarvbussens passasjerer får omvisning og kåseri i Adminiet kl. 12.00. Omvisningen er inkludert i bussbilletten.

Billett til omvisning koster 100 kroner (inkl billettavgift) og kjøpes gjennom Bok- og Blueshusets e-billett.

 

Om Rjukan–Notodden industriarv

Rjukan–Notodden industriarv strekker seg fra Møsvatn i Vinje til Heddalsvannet på Notodden, med til sammen 97 signifikante objekter. Innskrivingen bygger på en epokegjørende oppfinnelse; industriell fremstilling av gjødsel til landbruket ved hjelp av luft og vannkraft.
Professor Kristian Birkeland og ingeniør Sam Eyde ledet an i utviklingen av den elektriske lysbueovnen som gjorde det mulig å binde luftens nitrogen og lage gjødsel til bonden. Ved å temme fossen og føre vannet gjennom tunneler og rør ble det mulig å lage store kraftverk og store mengder elektrisk kraft. Det er tidenes viktigste oppfinnelse i Norge.

Verdensarvstatus markeres med arrangementer både i Tinn og Notodden. Her er Rjukan-arrangementet.