fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

14. august - 17. oktober

Marit Roland – Paper Drawing #33

Utstillingen i Sal 1 vil vise papirskulptur av Marit Roland.
Marit Roland. End of Paper Drawing # 31, 2020. Deichman Bjørvika, Oslo. Foto: Erik Kaspartu

Marit Roland (1981-) arbeider innen det utvidede tegnefeltet med papir som sitt medium. Hun tar utgangspunkt i det industrielle papiret – bearbeider det, bretter og former det. Med bare papir som materiale, tegner hun med papiret og lager installasjoner og kunstverk.

Telemarksgalleriet har invitert Roland til å lage en stedspesifik installasjon i den store utstillingshallen. De massive takbærende jernsøylene vil danne en imponerende og kontrasterende ramme rundt Rolands papirarbeider.  

 

Velkommen til utstillingsåpning lørdag 14. august kl 13:00!

Åpningstale ved Maria Veie Sandvik
Musikalsk innslag ved Elly

Billetter til utstillingsåpningen kjøper du her.

 

Papirkunst i papirfabrikken

Telemarksgalleriet holder til i gamle Tinfos Papirfabrikk på Notodden i Telemark, i en stor teglsteinsbygning fra ca. 1900. Det tidligere tresliperiet, en stor industrihall hvor tømmerstokker en gang ble knust til tremasse for videre foredling, brukes i dag som utstillingslokale for vekslende utstillinger.

Papiret har en lang historie på Notodden. Ved Tinfos Papirfabrikk ble det produsert brunt trepapir og papirmasse som ble solgt til England for foredling. Maskinene har for lengst forsvunnet fra den gamle papirfabrikken og kulturen har tatt over bygget. Med utgangspunkt i museumsbyggets industrielle historie ønsker vi trekke paralleller fra fortid til nåtid gjennom å vise kunst av og på papir.

Den planlagte utstillingen med Marit Roland er del av en flerårig satsning på utstillinger med kunstnere som arbeider med papir som sitt foretrukne materiale.

 

Om kunstneren

Marit Roland (f. 1981, Kristiansand) fullførte sin mastergrad ved Kunsthøgskolen i Trondheim NTNU i 2012. Ved siden av sin praksis som kunstner har hun jobbet som lektor på Institutt for visuell kunst ved Universitetet i Agder. Fortiden arbeider hun som kurator formidler ved Nasjonalmuseet.

 

Marit Roland

 

Marit Roland jobber innen det utvidede tegningsfeltet. Gjennom sin pågående serie «Paper Drawings» utfordrer hun begrepet tegning ved å skape en forskyvning av papiret i tegningen. Fra å ha hatt en tradisjonell tilnærming til feltet, bruker hun det nå som et konsept versus en spesifikk teknikk. Med bare papir som materiale tegner Roland med papiret, ikke på det, og skapet tredimensjonale romlige installasjoner og skulpturer. Hver «Paper Drawing» er prosessbasert og stedsspesifikk. Etter endt utstilling blir papiret resirkulert. Kunstverkenes kortvarige natur blir konkretisert ved at papiret får et nytt ‘liv’ etter utstillingen, når papiret ikke lenger tjener et kunstnerisk formål.

Utvalgte separatutstillinger inkluderer Akershus Kunstsenter (2018), Haugesund Kunstforening (2018) Galleri BOA (2017), Møre og Romsdal Kunstsenter (2016), Prosjektrom Normanns, (2014), Museet for samtidskunst, Genova Italia (2014), Tromsø senter for samtidskunst (2013) og Kristiansand Kunsthall (2013). Utvalgte gruppeutstillinger: Cosmoscow Artfair, Moskva Russland (2017), Sørlandets Kunstmuseum (2015), Høstutstillingen, Oslo (2014) og Norsk skulptur bienale Vigelandsmuseet (2013).

 

Om Maria Veie Sandvik

Maria Veie Sandvik (f. 1977) er kurator, forlagsredaktør i Museumsforlaget og kritiker. Fom. 16.08 går hun inn i en ny stilling som Avdelingssjef ved Nils Aas Kunstverksted på Inderøy, som er en av fem museer ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Sandvik har en cand.philol. grad i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo.

Maria Veie Sandvik. Foto: Chris Erlbeck

 

Hun grunnla Galleri Maria Veie i 2008 med fokus på stedsspesifikke separatutstillinger i Oslo. Siden 2014 har galleriet presentert performative pop-up-prosjekter i andre byer som bla. Berlin og Trondheim.  Som frilanskurator har Sandvik utviklet utstillinger for flere institusjoner, bl.a. den todelte gruppeutstillingen TOMROM for Norske Kunstforeninger i Larvik/Sandefjord i 2015 og jubileumsutstillingen Jeg hører deg på Kunstmuseet Nord-Trøndelag i 2018.

Sandviks siste kunstfaglige publikasjoner som redaktør er Ta deg TID for Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (2021) og Silver Linings. Skyer i kunst og vitenskap for Stavanger kunstmuseum (2020). I tillegg har hun initiert to antologier: Gustav Vigeland + Nidarosdomen. To nasjonale ikoner (2019), og Kritikk for en fraværende leser (2018). Hun har også vært gjesteredaktør for tidsskriftet Kunstforum 01/2019 om nordiske kunstnere i Berlin, i tillegg til å skrive egne tekster.

Om Elly

Sanger og låtskriver Ellen Marie Løkslid, aka Elly, utga debutalbumet «Heal My Heart» i 2011, og to år etter kom oppfølgeren «To Somewhere Peaceful». I likhet med debutalbumet høstet også andreplata svært gode kritikker. Ellys tredje soloalbum «The Company of You» er like rundt hjørnet.

Elly. Foto: Guro Sommer

Ellys tidligere utgivelser spenner fra singer/songwriter, blues, country og jazz. Hennes kommende tredjealbum er derimot en samling av nydelig poplåter. Hun har tidligere samarbeidet med bl.a Anders Engen, Bjørn Klakegg, Audun Erlien, låtskriver Jeffrey A. Wasserman og Knut Reiersrud. I 2007 fikk hun spille sammen med Jeremy Spencer – tidligere musiker i Fleetwood Mac – hvor en ny gjesteopptreden fulgte året etter på Suwalki Bluesfestival i Polen.

 

Marit Roland. End of Paper Drawing # 31, 2020. Deichman Bjørvika, Oslo. Foto: Erik Kaspartu