fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

14. august - 17. oktober

Marit Roland – Paper Drawing #33

Store papirskulpturer utforsker den gamle papirfabrikken i Marit Rolands utstilling i Sal 1.
Marit Roland - Paper Drawing #33.

Marit Rolands (1981-) skulpturelle papirdraperier danner en omfattende installasjon som fyller hele den store utstillingshallen i Telemarksgalleriet, og de massive takbærende jernsøylene danner en kontrasterende ramme rundt kunstverkene.

Papirskulpturene i Telemarksgalleriet både svever fra taket og brer seg utover gulvet i utstillingshallen. De storslåtte draperiene utført i tilsynelatende skjørt papir har en overraskende styrke og fleksibilitet.

Roland arbeider med papir som hun bearbeider, bretter og former. Med bare papir som materiale lager hun skulpturelle stedsspesifikke installasjoner i dialog med utstillingsstedet. Utstillingen i Telemarksgalleriet er Rolands største så langt.

 

Papirkunst i papirfabrikken

Telemarksgalleriet holder til i gamle Tinfos Papirfabrikk på Notodden i Telemark, i en stor teglsteinsbygning fra ca. 1900. Det tidligere tresliperiet, en stor industrihall hvor tømmerstokker en gang ble knust til tremasse for videre foredling, brukes i dag som utstillingslokale for vekslende utstillinger.

Papiret har en lang historie på Notodden. Ved Tinfos Papirfabrikk ble det produsert brunt trepapir og papirmasse som ble solgt til England for foredling. Maskinene har for lengst forsvunnet fra den gamle papirfabrikken og kulturen har tatt over bygget. Med utgangspunkt i museumsbyggets industrielle historie ønsker vi trekke paralleller fra fortid til nåtid gjennom å vise kunst av og på papir.

Utstillingen med Marit Roland er del av en flerårig satsning på utstillinger med kunstnere som arbeider med papir som sitt foretrukne materiale.

Utstillingen åpnet lørdag 14. august. Maria Veie Sandvik stod for åpningtsalen. Elly stod for det musikalske innslaget. 

Om kunstneren

Marit Roland (f. 1981, Kristiansand) fullførte sin mastergrad ved Kunsthøgskolen i Trondheim NTNU i 2012. Ved siden av sin praksis som kunstner har hun jobbet som lektor på Institutt for visuell kunst ved Universitetet i Agder. Fortiden arbeider hun som kurator formidler ved Nasjonalmuseet.

Marit Roland jobber innen det utvidede tegningsfeltet. Gjennom sin pågående serie «Paper Drawings» utfordrer hun begrepet tegning ved å skape en forskyvning av papiret i tegningen. Fra å ha hatt en tradisjonell tilnærming til feltet, bruker hun det nå som et konsept versus en spesifikk teknikk. Med bare papir som materiale tegner Roland med papiret, ikke på det, og skapet tredimensjonale romlige installasjoner og skulpturer. Hver «Paper Drawing» er prosessbasert og stedsspesifikk. Etter endt utstilling blir papiret resirkulert. Kunstverkenes kortvarige natur blir konkretisert ved at papiret får et nytt ‘liv’ etter utstillingen, når papiret ikke lenger tjener et kunstnerisk formål.

Utvalgte separatutstillinger inkluderer Akershus Kunstsenter (2018), Haugesund Kunstforening (2018) Galleri BOA (2017), Møre og Romsdal Kunstsenter (2016), Prosjektrom Normanns, (2014), Museet for samtidskunst, Genova Italia (2014), Tromsø senter for samtidskunst (2013) og Kristiansand Kunsthall (2013). Utvalgte gruppeutstillinger: Cosmoscow Artfair, Moskva Russland (2017), Sørlandets Kunstmuseum (2015), Høstutstillingen, Oslo (2014) og Norsk skulptur bienale Vigelandsmuseet (2013).

Marit Roland