fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

Mæl stasjon og fergeleie

Mæl stasjon kan oppleves hele året og strekker seg over 850 meter helt vest i Tinnsjøen. Området er i dag en fredet kulturarvpark som avrunder den såkalte havnebyen Mæl mot vannet. Stasjonsmiljøet er intakt. Her finnes særpregede bygninger, historiske gods- og passasjervogner, og ikke minst de unike Tinnsjøfergene Ammonia og Storegut.
Mæl med Ammonia
Mæl med Ammonia. Foto: Hilde S. Widvey/NIA

Mæl stasjon har preget lokalmiljø og landskap ved Tinnsjøen i over hundre år. Dyktige fagfolk og solide maskiner sørget for gods- og passasjertrafikk mellom Rjukan og verden, med Mæl som et viktig knutepunkt for en jernbane som går både til lands og på vannet. Stasjonsområdene er åpne for våre gjester året igjennom.

Etter en lang kamp for å bevare transportsystemet, ble Rjukanbanen som helhet fredet i 2014. Norsk Industriarbeidermuseum sammen med Tinn kommune og lokale ildsjeler, peker på Mæl som et helt særegent sted som bør besøkes. I dag tilbyr Rjukanbanen reiseopplevelser og historiske omvisninger i sommerhalvåret, innskrevet på UNESCOs liste over verdens umistelige kulturarv sommeren 2015.

Ta gjerne kontakt med museet dersom du vil bestille en omvisning med Rjukanbanen som tema.

Booking: Kristine Mathisen, post@nia.no, 35 09 90 00