fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

12. oktober kl. 19:00 - 20:30

Kittelsen, Holmboe og Notodden

Verdensarvsenteret ved NIA fortsetter med kveldsprogrammer om temaer innenfor Rjukan-Notodden Industriarv. Tirsdag 12. oktober holder Trond Aasland bildekåseriet «Kittelsen, Holmboe og Notodden» i kafeen på Telemarksgalleriet.

Hvorfor inntar Notodden en viktig rolle i Theodor Kittelsens kunst? Hvorfor kan vi si det samme om Thorolf Holmboe? Hva mer har de to kunstnerne til felles?

Trond Aasland vil ikke minst ta for seg Theodor Kittelsen og Thorolf Holmboe som «oppdragskunstner» og blant annet fortelle om oppdragene de fikk for Hydro og for Tinfos.

Viktige oppdrag

Både Kittelsen og Holmboe er kjente og anerkjente kunstnere. Flere av deres meget gode arbeider knytter dem til Notodden og Rjukans posisjon på UNESCOs verdensarvliste. Både dette og andre kjennetegn ved de to kunstnerne blir omtalt i foredraget. De var begge svært mangesidige i sin utøvende kunst.

Kittelsen var maler, tegner, bokkunstner og Illustratør av folkeeventyr.

Han har mer enn noen annen gitt preg til vår forestilling om troll og naturmytiske vesener.

Holmboe var en svært produktiv kunstmaler fra 1890-tallet og flere tiår framover.

En nær venn av Eyde

– Kanskje fortjener Holmboe enda mer oppmerksomhet enn hva han faktisk har fått. Hans forhold til Sam Eyde kommer til uttrykk på flere måter som kanskje vil overraske, sier Trond Aasland. Foredraget illustreres med bilder og fortellinger fra noen av oppdragene de to kunstnerne utførte.

–  Vi er glad for at vi nå på tilnærmet normal måte kan videreføre den populære serien med kveldsprogrammer.

Arrangementet 12.oktober er det andre denne høsten, sier Halvor Sælebakke, avdelingsleder ved Verdensarvsenteret/NIA.

Billetter selges på NIAs nettsider og på Telemarksgalleriet