Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

19. januar - 5. mai

DET LIGGER I VÅR NATUR – DNT 150 ÅR

Jubileumsutstilling for Den Norske Turistforening. Kunstutstillingen viser verk som skildrer den norske fjellheimen på 1800-tallet og er en storslått feiring av Den Norske Turistforening sitt jubileumsår.
Utsnitt av Hans Gude, "Høyfjell ved Skagastølen" (1844). Foto: Den Norske Turistforening.

Den Norske Turistforening ble stiftet 21. januar 1868150 år senere er foreningen en av landets største frivillige organisasjoner, og Norges største friluftslivsorganisasjon med omkring 300 000 medlemmer.

Fjellturisme har funnets sted i Norge siden begynnelsen av 1700-tallet. De første fjellturistene var vitenskapsmenn og kunstnere, som produserte reiseskildringer og kunstverk basert på den norske naturen. I løpet av 1800-tallet ble Norge besøkt av et økende antall fjellturister. Rjukanfossen i Telemark var fram til 1890-årene Norges mest besøkte turistattraksjon.

Telemark har en helt sentral rolle i den norske kunsthistorien, spesielt i perioden som går under navnet «den norske gullalderen» på 1800-tallet. I mange år kom kunstnere til Telemark for å male «det norske», og mange kunstnere så på Telemark som «Nordens Arkadien».

Høsten 2017 overtok NIA ansvaret for Krokan Turisthytte ved Rjukanfossen – DNTs første turisthytte. Jubileumsutstillingen kombinerer Telemarks kultur- og reiselivshistorie med distriktes sentrale rolle i kunsthistorien.

Utstillingen inneholder verk av kunstnere som; Hans Fr. Gude, J. C. Dahl, Johannes Flintoe, Peder Balke, Christian Skredsvig og mange flere.

 

PROGRAM FOR ÅPNING LØRDAG 19.JANUAR KL.13.00:

Åpningstale av Knut Olav Åmås, Direktør i Stiftelsen Fritt Ord.

Tale av Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretæren i Den Norske Turistforening.

Tor Nicolaysen, Rjukan Fjellstue. «Rjukanfossens oppdagelse og berømmelse»

Jazzpianist Maren Selvaag fremfører bestillingsverk fra Gjendesheim

Musikkstykket for flygel er komponert på oppdrag fra Turistforeningen under Selvaags kunstneropphold ved Gjendesheim turisthytte.  Verket er tidligere kun fremfør offentlig én gang i anledning DNTs konferanse om bærekraftig friluftsliv i 2017. Stykket akkompagneres av bildefremvisning med fotografier fra Gjende.

 

ARRANGEMENTSPROGRAM:

  • 19. januar: Utstillingsåpning.
  • 10. februar: Barnas turlag. Grill og saft ved Telemarksgalleriet. Omvisning og åpent verksted. Turbo er tilstede.
  • 7.mars: Foredrag – «Landskap, fjellskap og villskap. Kunstnerreiser fra øst til vest i Norge på 1800-tallet». Mag.art. Frithjof Bringager, tidligere avdelingsleder ved Nasjonalgalleriet og seniorkurator ved Nasjonalmuseet. Arrangør: Venneforeningsen for Telemarksgalleriet.
  • 27. april: Notodden Turlag arrangerer tur til Vindsås med påfølgende omvisning på Telemarksgalleriet.
  • 4. mai: Notodden Turlag arrangerer tur til Bolkesjø-Vik-Gransherad-Tinnoset. Gammel ferdaveg for turismen fra tidlig 1800-tallet.

 

MEDLEMMER I DNT FÅR HALV PRIS PÅ INNGANGSBILLETTEN I HELE UTSTILLINGSPERIODEN.

      nia logo