fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

22. januar - 24. april

Johannes Høie og Louis Moe – Myriader

Utstillingen «Myriader» i Sal 1 viser tegning og grafikk av Louis Moe og Johannes Høie.
Johannes Høie, Utsnitt av midtpanel, "Triptykon". Foto: J. Høie

Utstillinger setter tegneren og grafikeren Louis Moe (1847-1945) i dialog med samtidskunstner Johannes Høie (1981- ). Motivkrets og billedspråk med bla. fabeldyr, troll og skrømt er felles for de to kunstneren.

På bakgrunn av Louis Moes bånd til landskapet i Vrådal, og Johannes Høies tilknytning til nærliggende Seljord, kobler utstillingen disse to «Telemarkskunstnere» sammen, på tvers av tid og generasjoner.   Utstillingen viser tegning og grafikk av de to kunstneren, og et stort veggmaleri utført på stedet av Johannes Høie. 

Kunstverk av Louis Moe lånes generøst inn fra Louis Moe-samlingen i Vrådal.

 

Velkommen til utstillingsåpning 22. januarkl 13.00!

Åpningstale ved Lars Elton.
Musikk ved Ottar Kåsa.

Vi følger myndighetenes smittevernsreglement for arrangement og har begrensede plasser. Billettene kan kjøpes på vår nettside og på museet.

 

Om kunstnerne

Johannes Høie er en norsk billedkunstner født i 1981 i Seljord, Telemark. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo.

Høie markerte seg tidlig som tegner, og arbeider ofte med monumentale veggmalerier utført på frihånd. Arbeidene spenner over et vidt spekter av figurative tradisjoner og tøyer grensene mellom sjangere og disipliner. De siste årene har Høie i stadig økende grad utforsket grenselandet mellom maleri og tegning. Han henter inspirasjon til sitt billedspråk fra den eldre og nyere kunsthistorien, ispedd moderne og postapokalyptiske elementer. Linjeføringen leder tanken hen til blant andre Albrecht Dürer og Fransisco Goya, men verkene kan også minne om den tyske ekspresjonismen der fortellinger spiller en viktig rolle, eller om de illustrerte norske folkeeventyrene. Han tar for seg okkulte temaer, det spirituelle og det overnaturlige, med dragning mot det unormale og irrasjonelle. Han jobber ofte med sakrale og trolske tablåer hvor mennesket er marginalisert, i en verden der fabeldyr, troll og skrømt råder.

Høie har utført en rekke utsmykningsoppdrag og har hatt utstillinger både i Norge og utlandet.

 

Louis (Maria Niels Peder Halling) Moe var en norsk tegner, grafiker, maler og forfatter.  Moe ble født i Arendal I 1857, men virket store deler av livet i Danmark. Louis Moe var elev ved Den kgl. Tegneskole i Christiania (ca. 1874–75). Han reiste så til København og fikk tegneundervisning av billedhuggeren Carl Peters (1875) og studerte videre ved kunstakademiet (1876–82) og ved Laurits Tuxens malerskole (1882–83). Han er best kjent for sine mange bokillustrasjoner, især til barnebøker. På dette området har han omtrent samme status i Danmark som Theodor Kittelsen i Norge og Elsa Beskow i Sverige. En annen og mindre kjent side av hans kunst hører imidlertid hjemme i den europeiske symbolisme, ofte med erotisk-dekadente motiver.

Motivene hans strekker seg fra søte troll, barn og dyr til groteske dommedagsmotiv og mytologiske- og erotiske skildringer. Tegnestilen hans var fabulerende, og uttrykkene vekslet mellom idyll og uhygge, humor og tristhet. Spesielt som grafiker kommer de mørkere billedspråket til syne, og det er denne siden av Moes kunstnerskap utstillingen tar utgangspunkt i.

 

Utstillingen kurateres av Susanne Grina Lange.

Louis Moe, «Skattegraveren».