fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

I seng med fienden?

Midt i seiersrusen, rett etter frigjøringen i mai 1945, startet oppgjøret etter andre verdenskrig. Det skulle gjøres opp for uretten som var begått av okkupasjonsregimet og dets medløpere. Else Huth var blant dem som ble straffet. Hun var kjæreste med en tysk soldat.
I seng med fienden
I seng med fienden.

Til tross for at det ikke var forbudt å gå tur med, gå til sengs med, feste eller danse med menn i tysk tjeneste, ble tyskerjentene hardt straffet. Og straffen varte livet ut. I utstillingen «I seng med fienden?» får du høre Else Huth sin historie, og oppleve sterke bilder av hva som skjedde med tyskerjentene i oppgjørets time.

Reaksjonene mot jentene står i sterk kontrast til hva som skjedde med Norsk Hydro. Utstillingen handler også om Hydro, som sammen med tyske selskaper investerte i lett-metall produksjon. Lettmetallet brukes til tyske krigsfly. Siden det fantes et lovverk mot en slik aktivitet, ble Hydro etterforsket for landssvik. Men det ble ikke reist tiltale, så Hydro slapp straff.

Med denne utstillingen retter museet oppgjøret etter andre verdenskrig, som var svært omfattende. Det angår fortsatt svært mange mennesker og oppleves fortsatt som vanskelig.

 

Utstillingen  er støttet av Fritt Ord.