fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

19. november 2019 kl. 18:00 - 19:30

Sted

Såheim – folkets hus
Norge + Google-kart

Hydrogenfabrikken på Vemork og Tungtvannskjelleren

NIA inviterer til et spennende foredrag med arkeologene tirsdag 19 november på Såheim – Folkets hus Tungtvannskjelleren på Vemork var målet for den største sabotasjeaksjonen i Norge under andre verdenskrig.  Hydrogenfabrikken og kjelleren ble sprengt i 1977, og man har antatt at dette historisk viktige stedet er tapt. 
Utgraving ferdig

I 2015 startet Telemark fylkeskommune prosjektet «Jakten på Tungtvannskjelleren» med mål om å grave opp restene av Tungtvannskjelleren.  Håpet var å finne kjellergulvet, og på sikt å kunne begynne å fortelle historien der den faktisk fant sted natt til 28. februar 1943.  Prosjektet kulminerte høsten 2017 med funnet av en nærmest intakt kjeller i forbindelse med den arkeologiske utgravningen.  Prosjektet er Norges første og Europas største industriarkeologiske utgravning.

NIA har de siste årene opplevd stor oppmerksomhet knyttet til dette prosjektet og det er derfor med glede at vi i morgen 19. november inviterer til foredrag om utgravningen.

Da kommer utførende arkeologer fra Telemark fylkeskommune til Rjukan for å fortelle om dette spennende arbeidet. Arkeologene Line Grindkåsa og Sindre Arnkværn har begge vært tett på utgravningen og vil fortelle om egne erfaringer fra dette arbeidet.

Foredraget finner sted på Såheim – folkets hus kl. 18.00.

Inngang kr 100,- inkl. kaffe og vaffel.