fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

16. februar 2019 kl. 13:00 - 14:30

Sted

Vemork

Hva er egentlig greia med tungtvann?

Tungtvannsaksjonen og heltene i Telemark er godt kjent for de fleste nordmenn. Men hva er egentlig så spesielt med tungtvann – hva er det for noe, hvorfor var tyskerne så opptatt av dette, og hva brukes tungtvann til i verden i dag?

Foredraget starter med oppdagelsen av fisjon (spaltingen av atomet), og Lise Meitner, østerikeren og jøden som måtte flykte til Sverige under andre verdenskrig, og som var den første til å se det skremmende potensialet i fisjon – atombomben. Meitner sa tvert nei da hun ble tilbudt stilling på det såkalte «Manhattan-prosjektet», der amerikanerne utviklet bombene som til slutt ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. Amerkanerne brukte IKKE tungtvann, men tyskerne gjorde seg altså avhengig av det – hvordan henger dette egentlig sammen?

 

Foredraget går til slutt over til bruken av tungtvann i verden i dag, og hvordan dette stoffet er spesielt godt egnet sammen med det «norske grunnstoffet» thorium – som Norge har en av verdens største reserver av.

Billetter kan du kjøpe her.

Om foredragsholderen:

Sunniva Rose har en doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo. Doktorgradsarbeidet handlet om hvordan vi kan bruke grunnstoffet thorium som brensel i kjernekraftverk, og hvordan dette kan redusere radioaktiv avfall. Fra hun for første gang som barn så bildet av en eksploderende atombombe, har hun vært ekstremt fascinert av kjernekraft.

Sunniva passer ikke inn i noen bås, og derfor har hun laget sin egen. Hun omtaler seg selv som rosanerd; hun er forskeren med utslått, midjelangt hår, store perleøredobber, rosa lipgloss og 13 cm høye hæler. Å skille seg ut er ikke noe man gjør uten at det koster og Sunniva har kjent følelsen av å bli sett ned på; som ”bare en dum blondine”. Men hun har også erfart at den du er i dag ikke definerer hvem du er i morgen, og deler gjerne om hvordan man reiser seg igjen når ting ikke går din vei.

Sunniva brenner generelt for forskningsformidling og realfaglig allmenndannelse, og hun driver et «opplysningsprosjekt» gjennom (rosa)bloggen sin. Bloggen startet etter Fukushimaulykken i 2011, da hun så hvor mye ubegrunnet strålingsfrykt som eksisterer, men har utviklet seg til å også generelt handle om forskning og livet i akademia.

Hun har holdt en rekke populærvitenskapelige foredrag om realfag og forskning, og satt også i Ludvigsenutvalget som vurderte hva barn skal lære i ”Fremtidens skole», og dette arbeidet med å fornye fagene i skolen er hun med på også ved å sitte i ”Kjerneelementgruppen” for naturfaget, som skal finne essensen, eller kjernen i dette faget.

Sunniva har holdt tre TEDx-foredrag og var med i web-TVserien ”Sushi og kjernekraft», både foran og bak kamera.