fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

Helter i Telemark

Da andre verdenskrig startet var atombomben, som skulle prege verdenspolitikken i årtier etterpå, enda ikke oppfunnet. Frykten for at fienden skulle utvikle en bombe som alene kunne avslutte krigen førte til Rjukan-samfunnet ble trukket inn i internasjonale krigsoperasjoner og at enkeltpersoner satset livet for en sak de trodde på.
DKS 9. trinn, tema krig
DKS 9. trinn, tema krig. Foto: Ingelinn Kårvand/NIA

Det ble i alt utført fire militære operasjoner mot tungtvannsproduksjonen på Vemork. I utstillingen «Helter i Telemark» får du oppleve historien på nært hold. Du befinner deg midt i fortellingen om aksjonene, og får mulighet til å bli bedre kjent med personene som utførte dem.

Det var flere enn tungtvannssabotørene som risikerte livet under okkupasjonen. For å lykkes var sabotørene avhengig av hjelp. I utstillingen blir du bedre kjent med noen av hjelperne og andre spennende historier fra det lokale motstandsarbeidet.

Avslutningsvis i utstillingen blir du invitert inn i vår egen tid. To tegneserieplakater presenterer to ulike måter å forstå heltebegrepet på. Du kan også være med å diskutere dagsaktuelle spørsmål ved å være med på spillet «Realitet».