no en

Rjukanbanen

Fyrlyktene langs Tinnsjøen

Fyrlyktene langs Tinnsjøen
Foto: Håvard Haugen/NIA

Fyrlyktene langs Tinnsjøen viste vei for Rjukanbanens transport. De historiske fyrlyktene står den dag i dag, og kan oppleves hele året. En del av spennende turopplevelser både langs Tinnsjøens bredder, og på selve vannet.

Hydros historiske transport av kunstgjødsel og råvarer mellom Rjukan og havet, bestod av flere etapper. En tre mil lang tur med jernbaneferge var en av dem. Med jernbanedrift over vann, på en smal innsjø i Telemark, var det høyst nødvendig med lysmerker langs leia.

Fyrlyktene inngår også i Rjukan-Notodden Industriarv. De mange sporene etter jernbanen over Tinnsjøen ble formelt innskrevet på UNESCOs verdensarvliste over verdens umistelige kulturarv 5. juli 2015, sammen med kraftverkene, industrien og fabrikkbyene Rjukan og Notodden. Det er ti fyr som fortsatt står på sin originale plassering. Den ellevte lykta ble flyttet i forbindelse med byggingen av Tinnsjøveien. Prosjektering og gjennomføring av istandsettingsarbeid på lyktene er i gang.

Opplev Tinnsjøen året rundt

Området rundt Tinnsjø kan oppleves hele året, og det samme gjelder de historiske fyrlyktene. Det er klart enklest å nå dem fra vannet! Noen steder er mer utilgjengelig og bratt enn andre. Lyktene er ikke vanskelige å få øye på, og museet har ryddet vegetasjon rundt alle sammen de siste årene.

Fyrlyktene fra Tinnoset til Mæl står på: Tinnoset, Brennemo, Raua, Fanteneset, Stangodden, Kvartsbruddet, Langøya, Ormsodden, Urdalsodden og Håkanes. I småbåthavna på Mæl står Skurvodden lykt omplassert. Det er også to flytestaker for markering av grunner, på Kleivagrunna og ved Fanteneset.

Foto: Håvard Haugen/NIA
Foto: Håvard Haugen/NIA