fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

Fyrlyktene langs Tinnsjøen

Fyrlyktene viste vei for Rjukanbanens transport på Tinnsjøen som foregikk døgnet rundt, året rundt. De historiske fyrlyktene og området rundt Tinnsjø kan oppleves hele året.
Fanteneset fyrlykt er av den eldste standardtypen for Hydro på Rjukanbanen. Oppført i 1908. Foto: H. Haugen, NIA

Hydros historiske transport av kunstkjødsel og råvarer mellom Rjukan og havet, bestod av flere etapper. En tre mil lang tur med jernbaneferge var en av dem. Men med jernbanedrift over vann, på en smal innsjø i Telemark, var det høyst nødvendig med lysmerker langs leia. Fyrlyktene viste vei for Rjukanbanens transport, som foregikk døgnet rundt, året rundt.

Fyrlykter inngår også i Rjukan – Notodden Industriarv. De mange sporene etter jernbanen over Tinnsjøen, ble formelt innskrevet på UNESCO-lista over verdens umistelige kulturarv 5. juli 2015, sammen med kraftverkene, industrien og fabrikkbyene Rjukan og Notodden. Det er ti fyr som fortsatt står på sin originale plassering. Den ellevte lykta ble flyttet i forbindelse med byggingen av Tinnsjøveien. Prosjektering og gjennomføring av istandsettingsarbeid på lyktene er igang.

I drift var fyrlyktene gassdrevet. En runde i småbåt for å skifte gassflasker, foregikk rutinemessig som en del av turnustjenesten for fergemannskapet.

Området rundt Tinnsjø kan oppleves hele året, og det samme gjelder de historiske fyrlyktene. Det er klart enklest å nå dem fra vannet! Noen steder er mer utilgjengelig og bratt enn andre. Lyktene er ikke vanskelige å få øye på. Museet har ryddet vegetasjon rundt alle sammen de siste årene.

Fyrlyktene fra Tinnoset til Mæl står på: Tinnoset, Brennemo, Raua, Fanteneset, Stangodden, Kvartsbruddet, Langøya, Ormsodden, Urdalsodden og Håkanes. I småbåthavna på Mæl står Skurvodden lykt omplassert.  Det er også to flytestaker for markering av grunner, på Kleivagrunna og ved Fanteneset.

Ta gjerne kontakt med museet dersom du har spørsmål om Tinnosbanen, Tinnsjøfergene eller Rjukanbanen.

Booking: Kristine Mathisen, post@nia.no, 35099000