fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

17. september 2020 kl. 10:30 - 12:00

FRA STØPERIHALL TIL VOGNHALL

Torsdag 17 september ruller den første jernbanevognen inn i den nye vognhallen på Rjukan. Dette er en historisk overgang for Rjukanbanen og museet. NIA inviterer derfor publikum til åpning og omvisning i vognhallen.
Einar Gabrielsen avdelingsleder ved Rjukanbanen NIA Foto: Trond Lepperød.

Museet ønsker alle velkommen torsdag 17 september kl.10.30 i Vognhallen. Arrangementet varer fram til kl.12.00.
Taler ved Maja Foss Five Hovedutvalgsleder for Kultur , Vestfold og Telemark fylkeskommune og ordfører Steinar Bergsland Tinn kommune.
Det vil bli tog, snorklipp, taler, pølser og omvisning i den nye hallen. Forhåndssalg av billetter grunnet smittevern på nia.no.(gratis inngang).

Vognhallen var tidligere støperihall og har stått ubrukt i lang tid.

Rjukanbanen åpnet i august 1909 og ble elektrifisert i 1911.  I 1991 la Norsk Hydro ned trafikken på Rjukanbanen. Nå, 29 år senere lever Rjukanbanen med tog og ferger videre som museumsjernbane etter å ha blitt del av NIA i 2013.

I 2015 ble Rjukan-Notodden Industriarv skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Verdensarvmidler fra Riksantikvaren har gjort det mulig for Rjukanbanen og bygge en ny vognhall.

«Nå er det lagt skinner, og alt fredete materiell skal inn i den nye vognhallen. Nå blir alt samlet under tak.
Det er 16 freda vogner», forteller avdelingsleder Einar Gabrielsen ved Rjukanbanen NIA.

Vognhallen kan i 2021 åpnes til publikum, slik at alle kan studere de historiske togene på et sted. Vognhallen er også første trinn i NIAs plan for Rjukanstøpen; på sikt vil Øst-Telemark museumssenter etableres her.