Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer

15. februar - 26. april

En verden av lys

Maleri av Oluf Wold Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen - tre markante skikkelser i moderne norsk malerkunst. 
Utsnitt av Thorvald Erichsen "Skogsinteriør" 1900. Foto: Nasjonalmuseet

Oluf Wold Torne (1867-1919), Thorvald Erichsen (1868-1939) og Henrik Sørensen (1882-1962) var sentrale i utviklingen av moderne norsk malerkunst på begynnelsen av 1900 -tallet. De var nære venner og hadde en felles interesse for både Telemark og Holmsbu som malested. Alle tre har malt sine hovedverk fra disse to områdene, verk som var banebrytende i sin tid, slik som Thorvald Erichsens «Fra Kviteseid i Telemark» (1900), Wold Tornes «Innseilingen til de lykkelige øyer» (1911) og Henrik Sørensens «Fra Hjartdal» (1925).

 

Målet med utstillingen er å løfte frem tre kunstnere som har spilt en viktig rolle i norsk kunsthistorie, men som ikke er så kjente for mange i dag. Det er første gang disse tre kunstnerne presenteres sammen i en utstilling. Utstillingen består av verk fra museets egen samling og innlånte verk fra Nasjonalmuseet, Lillehammer kunstmuseum, Drammens Museum, Holmsbu Billegalleri, Vest-Telemark Museum, Grieg-samlingen, Nordea og private eiere.

Det nære vennskapet og fellesskapet dem imellom resulterte i etableringen av kunstnerkolonien i Holmsbu ved Drammensfjorden som skulle bli Norges største koloni med over 40 deltakere i perioden 1911-1961. Henrik Sørensen tok lederrollen og sa dette i 1935 om hvorfor så mange kunstnere søkte til Holmsbu: «Det er lett å svare på. Fordi Holmsbu og især Støa og Jarenskogen er så skjønn, rikartet og har et herlig `lys` som vi malere kaller denne sølvblå, varme soldisen som kommer inn med sønnavinden – og svøper hele sommerherligheten inn i noe halvt uvirkelig spill av nær og fjern.» I utstillingen følger vi de tre kunstnerne i Telemark og Holmsbu. Vi beveger oss fra mørkladede symbolistiske landskap malt på slutten av 1800-tallet til klare bilder i ren farge fra århundreskiftet.

Bakgrunnen for utstillingen er blant annet boken «Innseilingen til de lykkelige øyer. Historien om kunstnerkolonien i Holmsbu 1911-1961» av Målfrid Ravnåsen Vangen. Vangen er i dag museumspedagog i NIA.

Utstillingen åpnet i Telemarksgalleriet lørdag 15. februar. Åpningstale ved Sverre Følstad. Musikk  ved operasanger Anne-Carolyn Schlüter

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative. Fra åpningen av «En verden av lys». Foto. S. Lange. NIA