fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

15. februar 2020 - 26. april 2020

En verden av lys

Maleri av Oluf Wold Torne, Thorvald Erichsen og Henrik Sørensen - tre markante skikkelser i moderne norsk malerkunst. 
Utsnitt av Thorvald Erichsen "Skogsinteriør" 1900. Foto: Nasjonalmuseet

Oluf Wold Torne (1867-1919), Thorvald Erichsen (1868-1939) og Henrik Sørensen (1882-1962) var sentrale i utviklingen av moderne norsk malerkunst på begynnelsen av 1900 -tallet. De var nære venner og hadde en felles interesse for både Telemark og Holmsbu som malested. Alle tre har malt sine hovedverk fra disse to områdene, verk som var banebrytende i sin tid, slik som Thorvald Erichsens «Fra Kviteseid i Telemark» (1900), Wold Tornes «Innseilingen til de lykkelige øyer» (1911) og Henrik Sørensens «Fra Hjartdal» (1925).

 

Målet med utstillingen er å løfte frem tre kunstnere som har spilt en viktig rolle i norsk kunsthistorie, men som ikke er så kjente for mange i dag. Det er første gang disse tre kunstnerne presenteres sammen i en utstilling. Utstillingen består av verk fra museets egen samling og innlånte verk fra Nasjonalmuseet, Lillehammer kunstmuseum, Drammens Museum, Holmsbu Billegalleri, Vest-Telemark Museum, Grieg-samlingen, Nordea og private eiere.

Det nære vennskapet og fellesskapet dem imellom resulterte i etableringen av kunstnerkolonien i Holmsbu ved Drammensfjorden som skulle bli Norges største koloni med over 40 deltakere i perioden 1911-1961. Henrik Sørensen tok lederrollen og sa dette i 1935 om hvorfor så mange kunstnere søkte til Holmsbu: «Det er lett å svare på. Fordi Holmsbu og især Støa og Jarenskogen er så skjønn, rikartet og har et herlig `lys` som vi malere kaller denne sølvblå, varme soldisen som kommer inn med sønnavinden – og svøper hele sommerherligheten inn i noe halvt uvirkelig spill av nær og fjern.» I utstillingen følger vi de tre kunstnerne i Telemark og Holmsbu. Vi beveger oss fra mørkladede symbolistiske landskap malt på slutten av 1800-tallet til klare bilder i ren farge fra århundreskiftet.

Bakgrunnen for utstillingen er blant annet boken «Innseilingen til de lykkelige øyer. Historien om kunstnerkolonien i Holmsbu 1911-1961» av Målfrid Ravnåsen Vangen. Vangen er i dag museumspedagog i NIA.

Utstillingen åpnet i Telemarksgalleriet lørdag 15. februar. Åpningstale ved Sverre Følstad. Musikk  ved operasanger Anne-Carolyn Schlüter

Fra åpningen av «En verden av lys». Foto. S. Lange. NIA