fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

14. desember 2017 kl. 18:30 - 20:30

Hvem skal eie vannkraften? Konsesjonslovene i 100 år

Velkommen til markering av 100-årsdagen for konsesjonslovene på Vemork.
Rjukanfossen
Rjukanfossen Foto: Per Berntsen

Torsdag 14. desember 2017 markerer Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) og Tinn kommune at det er 100 år siden konsesjonslovene ble vedtatt i Stortinget. Lovverket fra 1917 var omfattende og inneholdt regler for hvordan naturressursene, inkl vannkraften, skulle forvaltes og hvem som skulle eie dem. Dette er fortsatt et aktuelt tema som skaper debatt.

NIA og Tinn kommune markerer denne dagen med et arrangement som inneholder foredrag, innlegg og kulturelle innslag. Lars Thue, professor i historie ved Handelshøyskolen BI, skal holde foredrag om konsesjonslovens historie, samtid og framtid. Han har forsket på og skrevet flere relevante bøker innen temaet kraft og energi. Den vestlige verden gikk på begynnelsen av 1900-tallet inn i en ny industrialiseringsfase, den andre industrielle revolusjon, noe etableringen av Norsk Hydro på Rjukan og Notodden er et eksempel på. Konsesjonslovene kom fordi man fryktet at utenlandske investorer skulle få kontroll over naturresurser og industri på norsk jord.

Rådmannen i Tinn kommune, Rune Lødøen, skal holde et innlegg om hva konsesjonslovene har betydd og betyr for Telemark. Tinn, Rauland og Vinje kommuner spilte en viktig rolle i utformingen av lovene i perioden 1906-1917. Det blir også et kåseri ved Trond Aasland, som er fagansvarlig for industrihistorie i NIA. Sam Eyde, i Helge Songe sin skikkelse, kommer også til Vemork denne kvelden. Det blir musikk ved Tom Bråthen og Trond Ytterbø som vil spille den nye verdensarvsangen «Et eventyr i Telemark». I forbindelse med markeringen av 100 års jubileet for konsesjonslovene vil det også være gratis inngang og utvidet åpningstid ved museet.

Museet og Cafe Vemork er åpent hele dagen og kvelden. Det blir anledning både til julegavehandel i museumsbutikken og spise julemiddag i kafeen før det spennende arrangementet. Arrangementet starter kl.18.30, og varer til 20.30.

Denne kvelden er et samarbeid mellom Tinn kommune og Norsk Industriarbeidermuseum.

 

Støttet av Tinn Kommune.