fbpx
Norsk Industriarbeidermuseum
Laster Arrangementer
  • Dette eventet har allerede funnet sted.

8. mai - 5. september

Edvard Munch – Det eksperimentelle selvet

Utstillingen i Sal 2 viser et stort utvalg av Munchs fotografier og inviterer deg til å oppdage en mindre kjent side ved kunstneren.
Edvard Munch: Edvard Munch på stranden med pensel og palett (utsnitt). Kollodion, 1907. Foto © Munchmuseet

Visste du at Edvard Munch ikke bare malte, men også fotograferte? Og at han tok massevis av selfies? 

Utstillingen «Det eksperimentelle selvet» viser et stort utvalg av Munchs egne fotografier. Opplev kunstnerens undersøkende og poetiske fotografier hvor han retter kameraet mot seg selv og sine nærmeste omgivelser.

 

NB! Utstillingen holder stengt i perioden 8. – 13. august
pga av skifte av utstilling i den store hallen. 

 

 

 

Om utstillingen:
I 1902 kjøpte Edvard Munch sitt første fotoapparat. Dette brukte han flittig til å eksperimentere i nære omgivelser, ofte med seg selv foran linsen – på nerveklinikken, på stranden eller hjemme i hagen. Munch var en nysgjerrig fotograf
Denne eksperimentelle tilnærmingen til fotografiet er den samme som i maleriene og grafikken.
Utstillingen viser også flere eldre fotografiapparater utlånt fra Preus museum, blant annet Munchs eget kamera Vest Pocket Autographic.

Munch anså seg selv for å være amatør og stilte dermed ikke ut fotografiene offentlig.
Likevel skrev han i 1930: «Jeg har en gammel umoderne kasse som jeg har tatt utallige bilder av meg selv med. Det gir ofte forbausende virkninger. Når jeg en gang blir gammel og ikke har noe bedre å foreta meg enn å sysle med en selvbiografi, da skal også alle mine fotografiske selvportretter se dagens lys.»
Negativene til Munchs fotografier ble funnet på Ekely etter kunstnerens død.

 

«Det eksperimentelle selvet» vises i Telemarksgalleriets Sal 2 sommeren 2021.

 

Utstillingen er på utlån fra MUNCH. «Det eksperimentelle selvet» er produsert av The American Scandinavian Foundation/Scandinavia House i New York, og kuratert av Patricia Berman og Trine Otte Bak Nielsen i samarbeid med MUNCH. Den har tidligere vært vist i New York, Stockholm, ved KODE i Bergen og på MUNCH Tøyen. Utstillingen er tilrettelagt for Telemarksgalleriet av kurator Susanne G. Lange.

 

Utstillingen åpnet lørdag 8. mai.  Det var tale ved Elisabeth Munch-Ellingsen, slektning av Edvard Munch,  og klassisk sang ved Camilla Jonstang som femført «Veslemøy» fra Haugtussa av Edvard Grieg. Åpningstale var ved Stein Olav Henrichsen, direktør ved MUNCH.